O parte dintre copiii internati in sectia de Chirurgie Pediatrica a Spitalului Judetean de Urgenta vor beneficia de o interventie chirurgicala extrem de moderna. De la sfarsitul lunii august, Blocul Operator al acestei sectii are in dotare un laparoscop, special conceput pentru efectuarea operatiilor la copii. Achizitia acestui aparat performant reprezinta pentru Spitalul Judetean de Urgenta o realizare deosebita.

Aceasta investitie, care costa aproximativ 80.000 de euro, este cu atat mai remarcabila cu cat ea nu se mai gaseste in tara, la o unitate medicala publica, decat la Spitalul de Copii “Budimex”, din Bucuresti. In plus, ea permite efectuarea de interventii chirurgicale laparoscopice si la sugari. Pana acum, in Spitalul Judetean de Urgenta se faceau astfel de operatii cu laparoscopul pentru adulti, dar numai la adolescenti si copiii mai mari, deoarece acest aparat nu poate fi utilizat pentru pacientii de varste foarte mici.
Beneficiile pentru pacient, dar si pentru spital, conferite de laparoscopul dedicat copiilor sunt net superioare in comparatie cu cele ale unei operatii clasice. In loc de o taietura de cinci pana la 30 de centimetri, cu noul aparat se fac incizii de doar 0,5 pana la un milimetru. Aceasta inseamna sangerare minima, reducerea semnificativa a perioadei de recuperare postoperatorie a pacientului, a costului tratamentului medicamentos, precum si a perioadei de spitalizare a bolnavului. Pana acum, medicii chirurgi pediatri au operat cu acest aparat peste 20 de copii, dintre care cel mai mic are un an si jumatate.
Mai multe detalii in editia de luni, 17 septembrie, a cotidianului Desteptarea.