Judecatoria Bacau a condamnat-o pe Tatiana P., administrator al Asociatiei de Proprietari nr. 111, la 2 ani si 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru delapidare în forma continuata. Presedintele aceleiasi asociatii, Augustin H., a primit o pedeapsa de 3 luni închisoare, tot cu suspendare, pentru infractiunea de neglijenta în serviciu. Curtea de Apel a mentinut pedepsele. Cei doi inculpati sunt obligati sa plateasca asociatiei de proprietari daune materiale de 48.224,51 lei, la care se adauga penalitati de intârziere de 39.308,58 lei. Decizia este definitiva.

Neregulile gasite de anchetatori la Asociatia de Proprietari 111 s-au intins pe o perioada de mai bine de trei ani, din ianuarie 2006 si pâna in iulie 2009. Platile catre furnizori, spun procurorii, au fost mai mici decât sumele încasate de administratorul Tatiana P.

 

PUBLICITATE

Expertiza contabila dispusa in cursul urmaririi penale arata ca, în perioada mentionata, în contabilitatea asociatiei s-au înregistrat încasari de 859.962,99 lei, iar platile au fost de numai 800.654,84 lei. Ulterior, s-a facut un supliment de expertiza, iar paguba a mai scazut, fiind stabilita o lipsa de numerar din casierie de 48.224,51 lei, la care se adauga penalitati de întârziere calculate de furnizorii de utilitati în valoare de 39.308,58 lei. In apel, Tatiana P. a sustinut ca mai multe sume de bani achitate furnizorilor nu au fost evidentiate în raportul de expertiza contabila si ca prejudiciul cauzat asociatiei ar fi mai mic. Insa, instanta nu a putut lua in calcul alte sume achitate de inculpata, în lipsa chitantelor care sa dovedeasca platile.

Presedintele asociatiei a invocat “incapacitatea intelectuala si profesionala”

In acest dosar penal, a fost gasit vinovat si presedintele asociatiei, Augustin H. Instanta de apel arata ca, prin îndeplinirea defectuoasa a îndatoririlor de serviciu, presedintele a contribuit la prejudicierea asociatiei de proprietari, situatie care i-a afectat in mod direct pe locatari ca urmare a incapacitatii de plata în care s-a aflat asociatia.

Conform legii, Augustin H. avea obligatia sa supravegheze activitatea desfasurata de administratorul asociatiei si sa ia masuri împotriva acestuia. “Inculpatul apelant a nesocotit aceste prevederi legale la care era obligat prin functia detinuta si astfel a facilitat activitatea infractionala a inculpatei, administrator al asociatiei pagubite”, este motivarea Curtii de Apel. Daca la urmarirea penala, Augustin H. a recunoscut fapta, in fata judecatorilor, el a invocat “incapacitatea intelectuala si profesionala” în exercitarea atributiilor ce-i reveneau în calitate de presedinte de asociatie. A mai cerut sa se constate ca prejudiciul cauzat efectiv din culpa sa se ridica la suma de 4.000 lei, iar pentru aceasta fapta s-a dispus disjungerea cauzei.

“Incapacitatea intelectuala si profesionala datorata si lipsei de scolarizare, invocata în aparare, se impunea a fi avuta de inculpat anterior acceptarii functiei de presedinte de asociatie si nu ulterior momentului comiterii infractiunii, astfel ca, desi pertinente si de înteles într-o anumita masura, aceste aparari nu pot conduce la exonerarea acestuia de raspundere penala”, au apreciat magistratii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Toate asociatiile is la fel eu nu vad sa faca nimik doar incaseaza bani ca daca ar veni cineva sa vada scara din centrul bacaului plange de mila nu se da un var de ani de zile o mizerie crunta si aproape de centrul bacaului stadionului 7 a

LĂSAȚI UN MESAJ