Comitetul pentru Situatii de Urgenta a tras linie anului 2015, din punct de vedere al situatiilor deosebite care au pus la incercare timpul de raspuns al autoritatilor. Ieri, la sedinta prezidata de prefectul Dorian Pocovnicu, s-au trecut in revista activitatile cele mai importante.

Evenimentul inceputului de an a fost alunecarea de teren produsa in satul Gâsteni, din comuna Racaciuni. 12 locuinte si alte anexe gospodaresti au fost afectate, iar tot atâtea familii, in total 43 de persoane, au ramas pe drumuri.

Doi kilometri de drum comunal au fost afectati, iar circulatia a fost mutata pe o ruta ocolitoare. Accesul in zona a fost interzis din cauza pericolului iminent. Prin Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a amenajat o tabara pentru sinistrati, acestia au primit alimente si un acoperis deasupra capului, temporar. In primavara, primaria a donat oamenilor teren pentru constructia unor noi locuinte, Habitat for Humanity Comanesti a adus materiale de constructii, iar alti sponsori au donat cele necesare pentru noi case.

„La acest moment s-au ridicat cinci locuinte, doua familii s-au mutat deja, iar celelalte se vor ridica in aceasta primavara. La interior, casele se vor amenaja cu resurse proprii, din sponsorizari sau sub alte forme. Unii localnici chiar au plecat in strainatate ca sa strânga banii necesari”, a declarat primarul din Racaciuni, Lucian Cheta. Drumul este acum practicabil, dar autoritatile locale se lupta ca in acest an sa faca niste studii ca sa se vada cauza alunecarilor, mai ales ca acolo sunt in continuare locuitori. A doua situatie mai deosebita pe linia situatiilor de urgenta a fost identificata in luna decembrie de pompieri in cartierul de vile ANL Gheraiesti, adica emanatii de gaze din sol. Au fost facute verificari, si cu acest prilej s-a identificat si o instalatie artizanala de captare a gazului. Comisia de lucru constituita din ordinul prefectului va ajunge la o concluzie si pe baza raportului se va aproba si un plan de masuri.

Potrivit datelor Directiei pentru Agricultura, in 2015 au fost afectate de seceta 66.674 hectare de culturi agricole, s-au inregistrat cinci incendii la fondul forestier din cauza focului lasat nesupravegheat si s-au produs cinci poluari accidentale cu impact minim asupra cursurilor de apa. Sistemul de Gospodarire a Apelor a realizat din fonduri proprii lucrari de decolmatare si reprofilare albii. Pompierii au executat 12 misiuni de distrugere a munitiei ramase neexplodata din timpul conflictelor militare. In fine, anul trecut s-au executat doua exercitii tactice in teren, pentru gestionarea situatiilor de urgenta, respectiv o simulare de accident major pe drumul european 85 si una de producere a unui incendiu la un depozit de produse petroliere.

„Va multumesc pentru ca am reusit sa gestionam eficient situatiile de urgenta aparute anul trecut. Ma astept la aceeasi operativitate si in acest an, punând pe primul loc siguranta cetatenilor.”
Dorin Pocovnicu, prefect


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ