Șefii serviciilor deconcetrate, președinții organizațiilor sindicale și patronale, ziariști și alți colaboratori au fost prezenți, joi, la bilanțul pe 2018 al Instituției Prefectului. Alături de Maricica Luminița Coșa, prefectul județului, și Valentin Ivancea, subprefect, au stat pr. Constantin Busuioc, protopop de Bacău, Sorin Brașoveanu, președintele Consliului Județean, deputatul Constantin Avram, președintele filialei ALDE, și Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău.

A fost o ședință „altfel”, după cum a anunțat chiar Maricica Luminița Coșa în debutul întâlnirii. Concret, fiecare șef de departament sau serviciu și-a prezentat activitatea. Prima direcție la raport a fost cea vizând verificarea legalității actelor și reconstituirea dreptului de proprietate. S-a vorbit și despre Referendum, care s-a desfășurat fără incidente, prilej cu care prefectul i-a felicitat pe jandarmi și polițiști.

„Încă o dată vă mulțumesc pentru efortul depus și pentru că ați știut să vă faceți bine treaba”, a spus Maricica Luminița Coșa. Au urmat „situațiile de urgență”, unde, de asemenea, s-au implicat ISU, IJJ, IPJ. A fost un an greu, cu inundații, alunecări de teren, poduri și drumuri rupte, pestă porcină, avarii la conducta de la Valea Uzului, apoi o criză a deșeurilor. Elena Volcescu, director, a vorbit despre activitatea Colegiului Prefectural, Comisiei de Dialog Social, a celei pentru vârstnici și romi, apoi au urmat serviciile comunitare: Eliberarea Pașapoartelor și a Permiselor Auto.

Management intern: „O nouă abordare”

Subprefectul Valentin Ivancea a prezentat Sistemul de control managerial intern, explicând că „a fost necesară o nouă abordare” pentru a crește eficiența serviciilor. Aceasta a însemnat actualizarea fișelor posturilor, a registrelor și procedeelor și aplicarea unor chestionare de autoevaluare. Subprefectul a insistat cu privire la importanța stabilirii unor obiective la începutul fiecărui an. Carmen Cioltan a vorbit despre „Relațiile cu publicul” și presa, mult mai strânse decât în 2017, iar Ramona Necula, despre vizita delegațiilor naționale și internaționale, dar și despre prima întâlnire a prefectului cu conducerea Filialei Bacău a UZPR.

În final, au fost prezentate date despre evenimente, festivități, deplasări în teren, prezența premierului Viorica Dăncilă, a miniștrilor Carmen Dan, Rovana Plumb, Lucian Șova, Viorel Ilie, Tudorel Toader, Natalia Intotero, Raed Arafat, Victor Negrescu. De o atenție specială s-a bucurat renovarea Palatul Administrativ, „un obiectiv ambițios”, a precizat subprefectul Valentin Ivancea, pentru realizarea căruia fac eforturi și Prefectura, și Consiliul Județean.

După un bilanț cu multe date căci, așa cum amintea prefectul, au fost foarte multe evenimente în 2018, au fost prezentate, firește, și obiectivele pentru acest an. Întâlnirea s-a încheiat cu felicitări adresate Instituției Prefectului și CJSU pentru modul în care au depășit momentele grele și cu oferirea, de către Centrul Militar Județean, a „Diplomei de Excelență” prefectului Maricica Luminița Coșa.