Localităţile din Harghita care au litigii de graniţă cu localităţi din Bacău trebuie să solicite în instanţă delimitarea hotarelor administrativ-teritoriale, este concluzia unei întâlniri de conciliere care a avut loc marţi, în localitatea Ghimeş-Făget (judeţul Bacău), a informat prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei.

Acesta a precizat că la iniţiativa sa şi a prefectului judeţului Bacău, printr-un ordin comun al celor două instituţii ale prefectului, marţi a avut loc întâlnirea comisiilor de delimitare a hotarelor administrativ-teritoriale între cele două judeţe.

Potrivit sursei citate, cu excepţia localităţilor Lunca de Jos şi Lunca de Sus din judeţul Harghita, care şi-au rezolvat litigiile de graniţă cu localitatea Palanca din Bacău, restul localităţilor din Harghita de la graniţa cu Bacău vor solicita delimitarea hotarelor în instanţa de contencios administrativ. Prefectul a precizat că, potrivit legii, dacă în urma concilierii nu se ajunge la niciun rezultat, partea interesată trebuie să se adreseze instanţei de contencios administrativ pentru stabilirea hotarelor administrative.

“Discuţia a fost extrem de echilibrată, cu respectarea legii, cu respectarea legii transparenţei, fiecăruia i s-a dat cuvântul pe tematica pe care ne-am întâlnit. Concluziile sunt următoarele: cu excepţia celor două localităţi – Lunca de Jos şi Lunca de Sus -, care şi-au rezolvat litigiul de graniţă cu localitatea Palanca, restul de localităţi – Ciucsîngeorgiu, Păuleni Ciuc, Frumoasa, Plăieşii de Jos, Sânmartin – vor merge în instanţă cu localităţile de graniţă din judeţul Bacău. Localităţile din judeţul Bacău nu au nicio revendicare, motiv pentru care, conform legii, partea interesată va acţiona în instanţă, va depune o acţiune de grăniţuire la instanţa de contencios administrativ, din cadrul Tribunalului Harghita, în speţă localităţile din judeţul Harghita sunt cele care trebuie să acţioneze în instanţă judeţul Bacău”, a explicat presei prefectul Harghitei.

Jean-Adrian Andrei a subliniat că, în instanţă, localităţile reclamante trebuie să facă dovadă cu documente şi cu punctul de vedere al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru susţinerea acţiunii respective.

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii s-a discutat subiectul cimitirului de la Valea Uzului, în contextul în care primăria Dărmăneşti din Bacău susţine că acesta îi aparţine, iar primăria Sânmartin din Harghita spune că se află pe teritoriul său, prefectul a infirmat, spunând că “au fost discuţii legate exclusiv de delimitarea hotarelor şi de modalitatea de acţionare în instanţă”.