Intr-o tara dominata de coruptie, “precedentul” a ajuns sa tina loc de lege, un etalon la care se face referire chiar si in cele mai clare si precise cazuri.

Cum ar mai putea oamenii simpli, corecti sa isi gaseasca dreptatea, chiar daca legea este in favoarea lor, când partajul, de exemplu, a devenit o moda, si in lipsa divortului, doar pentru a fenta legea si a scapa de sechestre si executari? Fosta sotie a unui inculpat a luptat sapte ani sa-si recupereze doua masini aflate sub sechestru care i-au revenit, prin hotarâre judecatoreasca, in urma partajului. Femeia nu avea nicio legatura cu dosarele penale, dar nu a contat.

Gândirea procurorilor a fost pe baza de precedent, care a cântarit mai greu decât dreptul la proprietate sau valoarea unei hotarâri judecatoresti. Culmea este ca statul iti cere sa respecti legea si te obliga sa platesti taxe si impozite chiar daca nu ai intrat efectiv in posesia proprietatilor si nu le poti folosi.

Cu ceva timp in urma, o judecatoare cu idei preconcepute, cum ca nu poti fi si tânar, si bolnav de cancer decât daca ai fost arestat, a incercat sa verifice diagnosticul: “Purtati peruca?”, a intrebat-o pe o tânara, inculpata intr-un dosar penal.

Era sedinta publica si ma asteptam sa o puna sa-si dea peruca jos, sa o prinda in flagrant cu cioara vopsita. A sfredelit-o cu privirea si i-a citit cancerul pe chip. Toata sala a avut ocazia sa o compatimeasca pe biata femeie, de 40 de kilograme. Drepturile bolnavilor?

Dreptul la demnitate si imagine? Precedentul si prejudecata au invins intr-o sala… de judecata. Cum sa mai crezi ce scrie intr-un act medical când aproape toti arestatii se imbolnavesc subit din prima zi de detentie sau invoca boli lasate netratate din copilarie ce necesita tratament urgent? Si mai ales când stim cu totii ca un diagnostic nu costa prea mult.

Pe aceleasi considerente, un tânar care a innebunit in inchisoare a fost ignorat si etichetat ca bolnav inchipuit si de catre cei din penitenciar, si de judecatori. Nimeni nu a vrut sa vada ca ajunsese o umbra de 30 de kilograme, ca delira si se automutila. Privit cu ochelari de cal, spectacolul oferit de bolnav la fiecare termen in instanta nu a impresionat pe nimeni. Si daca este cu adevarat bolnav?!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ