Alesii si-au ascutit sabiile pentru noul mandat / Foto: Ioan Bisca

Incordarea muschilor, voturi impotriva sau neparticipare la vot, acuzatii si, in final, un duel in citate din Sfintii Parinti. Asta a fost atmosfera in Consiliul Judetean de marti, 19 iulie, iar in aceasta batalie nu au contat proiectele, ci orgoliile.

Totul a plecat de la propunerea lui Cezar Olteanu, PNL, de a mari comisia de numarare a voturilor de la 3 la 5 membri, pentru ca si liberalii sa participe la numarare. Proiectul a fost supus la vot, dar nu a trecut.

Grupul PSD-ALDE nu ar fi avut nimic de pierdut daca ar fi acceptat extinderea, dar a vrut, probabil, sa le aminteasca liberalilor cine are majoritate in CJ Bacau. Consilierii PNL, care fusesera incurajati, in sedinta trecuta, sa depuna proiectul, au ramas impietriti.

Câteva minute. Sorin Brasoveanu, presedintele CJ Bacau, a propus ca toate proiectele care presupun desemnarea reprezentantilor CJ Bacau in Adunarile Generale si Consiliile de Administratie ale unor institutii sau societati sa fie dezbatute in prima parte a sedintei, din motive de eficienta.

In timp ce PSD-ALDE anunta nominalizatii, iritarea liberalilor crestea. „Sa parasim sedinta”, „Trebuia sa o facem atunci”, „Nu votam niciun proiect” se auzea dinspre grupul PNL, in miezul revoltei fiind Neculai Nechita. „Noi nu avem nicio propunere si chiar rugam secretariatul sa nu ne dea buletine pentru ca noi nu vom vota”, a anuntat Cezar Olteanu, când a venit rândul PNL.

PNL a fost impotriva rectificarii

Cât au fost tiparite buletinele, s-a trecut la urmatorul punct: rectificarea de buget. Era vorba despre banii alocati de Guvern pentru comunele calamitate si pentru copiii cu nevoi speciale, dar si de finantarea unor obiective.

Fara sa explice de ce, alesii PNL au votat impotriva, ceea ce l-a determinat pe Dorian Pocovnicu, PSD, sa le aminteasca faptul ca proiectul vizeaza si finantarea unor investitii strategice, cum ar fi cele de la Spitalul Municipal Onesti. Ca sa pareze lovitura, Cezar Olteanu, liberal din Onesti, a trecut la alta tema: statia de epurare pe care CJ Bacau trebuia sa o finalizeze. L-a lamurit vicepresedintele CJ, Ionel Floroiu:

„CJ Bacau nu se poate implica in aceasta investitie deoarece pe rol exista si acum un litigiu, dar Consiliul Judetean a fost totdeauna alaturi de cetatenii municipiului Onesti.” El a enumerat investitiile finantate de CJ, insa Cezar Olteanu a insistat: „Obligatiile CJ referitor la canalizare si statia de epurare nu s-au indeplinit.”

L-a contrazis directoarea Cornelia Gireada, de la Urbanism, care a explicat ca din 3 obiective, 2 sunt finalizate: canalizarea din Borzesti si cea din Cuciur, 6 Martie si Buhoci. Doar Statia de Epurare, blocata de proces, nu a fost realizata. „Voi pregati o informare pentru consilierii nou alesi”, a promis Cornelia Gireada. „Si pentru alesii vechi”, a precizat vicele Floroiu, referindu-se la Olteanu, care a facut parte si din fostul CJ. A intervenit presedintele Sorin Brasoveanu, rugându-i sa incheie disputa pe acest subiect, pentru a putea continua in liniste sedinta.

Sa ne taiem in sabii sau in pilde?

Si la proiectul privind neexercitarea dreptului de preemptiune la cumpararea fostei Scoli Comerciale, alesii PNL au votat impotriva. Cu 21 de voturi pentru si 13 impotriva, proiectul n-a trecut. Ina Zara, secretarul judetului, i-a intrebat pe liberali daca asta inseamna ca sunt pentru cumpararea cladirii si, raspunsul fiind „Da”, le-a explicat ca trebuie sa depuna un proiect in acest sens. PNL n-a facut asta la „Diverse” si cum 19 iulie era ultima zi in care CJ Bacau putea sa-si foloseasca dreptul de intâietate la cumparare, a pierdut acest drept.

La „Diverse”, insa, Cezar Olteanu a citat din parintele Paisie („Sa nu faci tot ceea ce poti, sa nu spui tot ceea ce stii” etc), ca indemn la moderatie pentru PSD-ALDE, apoi a adaugat: „Democratia nu permite tirania majoritatii, democratia se câstiga greu, dar si mai greu se pastreaza.” „Nu cred ca ati avut in minte cuvintele parintelui Paisie atunci când ati votat impotriva drepturilor copiilor cu cerinte educative speciale”, a spus Sorin Brasoveanu, pe un ton amar.

Cu un alt citat, de data aceasta din Sf. Apostol Pavel, a intervenit Dorian Pocovnicu: „Nu rasplati niciodata raul cu rau.” Era vorba, desigur, de razbunarea PNL pentru demonstratia de putere a PSD-ALDE. In acest timp au fost impartite buletinele pentru votul secret, insa liberalii le-au strâns si au depus teancul in dreapta lui Claudiu Nastasa, ex-vicepresedintele CJ, apoi, unul câte unul, au parasit sala.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ