– In judetul Bacau sunt circa 19.000 de bolnavi de diabet, iar numarul aproape ca s-a dublat fata de inceputul anilor 2000 – Mare parte din ei se adreseaza medicilor de specialitate din municipiul Bacau, insa doctorii sunt prea putini in comparatie cu pacientii

Un cititor ne-a sesizat faptul ca la cabinetul de diabetologie din Policlinica Spitalului Judetean Bacau se prezinta zilnic zeci de bolnavi, iar unii dintre ei nu mai ajung sa fie vazuti de medic, pentru ca programul este limitat.

„Se vine de dimineata de la ora 5.00, se face lista, iar la ora 14.00 mai sunt zeci de oameni care asteapta. Sunt care nu mai apuca sa intre. Unii sunt de la tara si nu pot veni mai multe zile la rând. Ni se spune ca nu face fata calculatorul, dar bolnavii ce sa faca?”, ne intreba domnul Petru, in vârsta de 80 de ani. Problema de la diabetologie nu este una de data recenta. Motivul? Spitalul Judetean Bacau se confrunta cu un deficit acut de medici specialisti diabetologi de luni bune.

PUBLICITATE

La momentul de fata doar un singur doctor ofera consultatii in ambulatoriu si elibereaza retete bolnavilor care sunt nevoiti sa se prezinte din trei in trei luni la acest cabinet pentru a putea sa-si ia tratamentul.

„Este un singur medic care ofera consultatii in ambulatoriu si are program de la 8.00 la 13.00. Vede zilnic chiar si peste 60 de pacienti, desi Casa de Sanatate valideaza doar 24 de consultatii pe zi. Avem deficit de medici diabetologici si desi am scos postul la concurs de trei ori pâna acum, nu s-a prezentat nimeni”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la Spitalul Judetean Bacau. Bolnavii pe care i-am gasit la usa cabinetului spuneau ca de fiecare data se inarmeaza cu rabdare, pentru ca stiu ca au de asteptat.

„Se face o lista si intram in ordine. Nu prea se intâmpla sa ramâna cineva fara sa primeasca reteta. Suntem multi si aici este doar un medic”, ne spunea un bolnav. Pentru a veni si in sprijinul pacientilor care locuiesc in zone ale judetului unde medicii diabetologi sunt si mai putini, doctori cu alte specializari se ingrijesc si de ei.

„Casa de Asigurari de Sanatate asigura toate fondurile solicitate de farmacii sau medicii specialisti din ambulatoriu. In mod normal presiunea pe medicii specialisti de diabet a scazut deoarece pentru perioade determinate prescriptiile medicale pot fi acordate de catre medicii de familie. In zonele deficitare din punct de vedere a medicilor specialisti au fost nominalizati 11 medici internisti, in special pentru Buhusi, Comanesti si Tg. Ocna, si un medic pediatru in Bacau, care sa exercite competente in acest Program National de Sanatate.”
Dan Stoica, director relatii contractuale CAS Bacau

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a incheiat contracte si cu 5 medici diabetologi din Bacau care au cabinete private, dar si cu un spital organizat in sistem integrat pentru servicii spitalizare de zi si ambulatoriu numai pentru diabet si boli de nutritie, astfel ca bolnavii se pot adresa si acestora, ca si in ambulatoriu, cu o trimitere de la medicul de familie. Diferenta este ca aici trebuie sa se programeze dinainte si sa achite o parte din consultatie, care la unii medici este chiar de bun simt. In schimb scapa de cozile de la spital. (Geta Panaite, Roxana Neagu)

Tratamentul bolnavilor de diabet, aproape 5,5 milioane de euro

Potrivit informatiilor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, in judet sunt diagnosticate cu diabet 18.923 de persoane, din care 14.809 primesc tratament cu medicamente (antidiabetice orale), 3.481 sunt sub tratament cu antidiabetice orale in combinatie cu insulina, iar 2.728 sunt dependenti de insulina. In primele 11 luni ale acestui an, CAS Bacau a finantat farmaciile cu circuit deschis, care au eliberat prescriptii medicale in cadrul „Programului National de Sanatate de diabet si boli de nutritie” cu aproape 5,5 milioane de euro. Pentru antidiabetice orale s-au alocal aproape 6,4 milioane lei, insulina a costat 4,57 mil. lei, tratamentul mixt (insulina si antidibiabetice) 7,7 mil lei, iar testele de glicemie peste 2 mil. de lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Da, este lipsă de medici mai ales în Bacău pentru că Spitalul Judeţean Bacău de vreo 5 ani nu a scos niciun post de medic pentru rezidenţiat. Deci cum să avem medici în Bacău cu o asemenea politică de personal practicată în mod păgubos de către spitalul în cauză.

  2. Da, este mare lipsă de medici în ţară dar cu atât mai mult la Bacău, pentru că Spitalul Judeţean Bacău de vreo 5 ani nu a scos niciun post de medic la examenul naţional de rezidenţiat şi deci cu o asemenea politică de resurse umane Bacăul nu va avea medici buni, ci numai “beizadele” şi pensionari.

  3. As propune CAS. BACAU, ca bolnavii declarati independenti de insulina care sunt in evidenta spitalului jud. Bacau, sa poata sa se adreseze si medicului de familie pentru eliberarea retetei de insulina, de altfel usa de la sectia de diabet a spitalului este sufocata si de acesti bolnavi care asteapta aceasta reteta, fara nici o consultatie, ingreunand accesul bolnavilor care trebuie consultati de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ