4 octombrie 2022
15 C
Bacău

Povestirile Oanei

.

Dragostea pentru literatură și talentul se moștenesc uneori, în cazuri fericite, și mă refer la scriitorii aparținând aceleiași familii. Oana Mihaela Savin confirmă acest lucru și proverbul că așchia nu sare departe de trunchi, tatăl ei fiind cunoscutul scriitor, dramaturg, romancier, Viorel Savin. Având o personalitate puternică, distinctă, Oana merge însă pe drumul ei și nu s-a lăsat prinsă în mrejele teatrului sau ale romanului, exprimându-se în proza scurtă, cu predilecție, așadar într-un gen deloc ușor, care presupune multă măiestrie și extremă concentrare. Noul ei volum, cel de-al patrulea, se numește „Milionarul și alte povestiri”. În total sunt opt, cu teme desprinse din realitatea imediată, din cotidian. Scriitoarea își țese foarte atent narațiunile, cu mână sigură. Are un ascuțit spirit de observație, o privire lucidă, descrie sugestiv situații diverse, cu întorsături neașteptate, adevărate „felii de viață”, conturează veridic personaje și nu-i scapă detaliile semnificative. Povestirile ei te prind, îți trezesc curiozitatea, le citești cu plăcere, descoperind și partea de subtext, ca și amănuntele pline de semnificații. Remarcabilă este inteligența punerii în scenă a întâmplărilor, decuparea unor situații. Observațiile de natură psihologică sunt pătrunzătoare și subtile, iar notele de ironie, autoironie și umor dau o savoare specială lecturii.
Preferata mea din volum este povestirea „Îl iubeam”, scurtă și percutantă analiză a eșecului unei relații de cuplu în care femeia este puternică și vulnerabilă în același timp, pentru că este idealistă și crede în dragoste, pentru care face sacrificii, susținând necondiționat ascensiunea profesională, cariera bărbatului (îi scrie lucrări, îi compune speech-urile), în timp ce acesta, un ins arătos, cu farmec masculin, dar mediocru, laș, profitor și mincinos, are o aventură cu altă femeie. Povestirea este bine construită, cu o excelentă gradație, cu elemente imprevizibile, cu intens gust amărui, dar cu un final revigorant, în fond, pentru că femeia se va elibera de relația falsă, va scăpa de autoiluzionare, de naivitate, oferindu-și o nouă șansă de a găsi fericirea. Undeva, foarte aproape de ea, în aceeași clădire, exista un bărbat care merita să fie cunoscut.
Și acum, transcriu câteva rânduri edificatoare pentru stilul autoarei: „Sentimentul de total abandon care mă cuprinse și nevoia de el și cerul de un cenușiu intens și încrederea oarbă în noi amândoi și norii imenși care stăteau gata să se spargă și fericirea cu gust sărat care-mi alerga prin vine, amețindu-mă și făcându-mă să mă clatin pe picioare, și ninsoarea care încerca să ne acopere și…și…nimic nu mai conta. Îl iubeam, și-atât. Îl iubeam!”
Interesant de urmărit este introspecția personajului feminin, privirea întoarsă spre sine, căutarea adevărului personal, a autenticității trăirii.
Volumul „Milionarul și alte povestiri” a apărut la editura Ateneul Scriitorilor Bacău și a avut o bună primire, din partea criticilor și a cititorilor, ceea ce m-a bucurat mult, pentru că am încredere deplină în talentul Oanei. Îi apreciez sensibilitatea și modestia, dorința de a scrie bine și adevărat, și știu cât de mult lucrează pentru asta. Pentru că talentul trebuie în permanență pus la treabă și șlefuit, mereu mai sunt lucruri de învățat din arta scrisului.
Cu siguranță, Oana Mihaela Savin are multe de spus și cărțile ei viitoare vor fi o plăcută surpriză, o spun cu toată convingerea.Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri