20 mai 2024
ContrasensPovestea africanilor care au vrut să oprească războiul din Ucraina

Povestea africanilor care au vrut să oprească războiul din Ucraina

Probabil ați văzut fragmente din această poveste la televizor. Ați văzut că Putin s-a întâlnit cu niște africani, că au avut loc niște discuții, că africanii au fost în Kiev și așa mai departe. Sau poate nu ați văzut, poate televiziunile noastre nu au transmis sau poate au transmis doar ceea ce au înțeles sau ceea ce li s-a dat în plic să transmită.

Povestea este foarte interesantă și plină de învățăminte. Este vorba despre diplomație și despre consecințe. Chiar dacă suntem învățați să nu mai luăm în seamă relațiile de cauzalitate și să credem că tot ceea ce se întâmplă se întâmplă din cauze necunoscute, încă nu există un Parlament care să poată să abolească legea relațiilor cauzale.

Acestea fiind spuse, să începem: Matamela Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, împreună cu o delegație a altor state africane – Senegal, Zambia, Insulele Comore și Egipt – a creat un plan de pace pentru Ucraina. Surprinzător, ar gândi unii, din moment ce culmea diplomației românești din ultimul deceniu a fost scandalul de rasism cu ambasadorul nostru din Kenya, care a numit “delegație africană” un grup de maimuțe.

Dar Africa este un continent în creștere, cu multe resurse naturale, curtat de întreaga lume. Iar Africa de Sud dă “S” din BRICS – Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud. Președintele țării este, deci, o persoană destul de importantă, care nu face doar excursii pe banii contribuabililor, mai are și inițiative. Să nu uităm că Macron l-a rugat să-l invite la summitul BRICS care s-a ținut în Africa de Sud.

Așadar, două avioane cu delegațiile africane aterizează în Polonia. Polonezii refuză să permită personalului de securitate al președinților africani să coboare din avion, țin două zile avionul pe pistă, fără să le permită bodyguarzilor să coboare. Cică nu au voie cu arme, deși mergeau într-o zonă de război. În fine, delegațiile africane se urcă în tren, fără protecție și ajung în Kiev. Acolo, președintele ucrainean le ia și le duce la Bucea, pentru prelucrare. Africanii spun că ar dori să audă și opinia celeilalte părți. La Kiev, alarme de război, africanii sunt băgați la adăpost, după scenariul obișnuit cu care se confruntă toți străinii care vin la Zelensky. În fine, la convorbiri, Zelensky respinge planul, fără să se uite la el. Presa africană scrie pe larg despre umilințele îndurate din partea polonezilor și ucrainenilor.

Africanii ajung și în Rusia, să discute același plan de pace. Putin îi primește la Sankt Petersburg, unde se desfășura SPIEF, tradiționalul forum economic internațional. Africanii sunt vedete, au loc dineuri, conferințe. Putin le arată înțelegerea cu Ucraina negociată la Istanbul și nerespectată de Kiev. În fine, delegațiile africane sunt tratate extrem de ceremonios și cu foarte mare respect.

Rezultatul? Chiar dacă planul de pace propus de africani a fost respins de ucraineni, delegația africană a marcat un punct important: a arătat că Africa poate avea inițiative diplomatice. Rusia a câștigat puncte importante în Africa, în vreme ce Polonia și Ucraina au pierdut atât respect, cât și încredere. În plus, au fost acuzate de rasism.

Diplomația și relațiile internaționale sunt complexe, nu merge cu hăhăituri și bancuri fără perdea. Cum nu mai merge nici abordarea americană de genul “dacă nu faceți ce vrem, venim și vă aducem democrația cu tancurile”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri