Ana Maria Botezatu, clasa a XII-a la Liceul „G.J. Cancicov” Parincea, a câstigat Olimpia Nationala de Agricultura, sectiunea Cultura Plantelor, desfasurata la Caracal, judetul Olt.

Are 18 ani si s-a nascut la Focsani, la momentul respectiv tatal fiind detasat cu serviciul in localitatea vrânceana. La scurt timp au revenit in comuna natala a parintilor, Parincea, judetul Bacau.

Ana Maria mai are un frate mai mic, in clasa a IV-a, si el elev la scoala din localitate. A urmat cursurile gimnaziale ale scolii din Parincea, iar când a ajuns in clasa a VIII-a si a trebuit sa sustina examenul de capacitate si-a dorit o schimbare.

PUBLICITATE

A vrut sa mearga la oras, la filologie, dar, din cauza posibilitatilor financiare precare a parintilor, nu a putut sa-si urmeze visul. Acum este eleva in clasa a XII-a a Liceului „G.J. Cancicov” Parincea, unde invata alaturi de alti 17 elevi, toti la aceeasi specializare – cultura plantelor.

Anul trecut a participat pentru prima data la olimpiada, dar atunci nu a facut mare lucru pentru ca invatase cu totul altceva „Aveam alta programa si ne-a dat altceva. Noi nu prea facem horticultura, pomicultura si viticultura. Noi ne specializam pe cultura plantelor”, ne-a spus Ana Maria, amintindu-si de participarea la olimpiada de anul trecut.

Despre cum a fost anul acesta, olimpica noastra spune ca a fost putin greu, dar acceptabil. La olimpiada, la sectiunea ei, au participat 80 de elevi din toata tara. Cu modestie, Ana Maria spune ca anul acesta a sperat la mai mult.

„La inceput nu ma gândeam ca o sa iau locul I. Era o fata din Iasi care a luat un pic mai mult decât mine la proba scrisa si credeam ca ea o sa câstige primul loc. Speram, sincer, la locul III, dar diferenta am facut-o la proba practica”, marturiseste Ana Maria Botezatu.

De felul ei nu se manifesta in public, fiind mai retrasa, si din acest motiv, la festivitatea de premiere nu a avut o reactie iesita din comun. A invatat foarte mult pentru acest rezultat. „Invatam si la scoala si acasa, mult mai intens in ultimele doua luni”, a completat prospata olimpica.

Intrebata daca dedica cuiva anume aceasta reusita, Ana Maria a fost putin retinuta. Totusi a vrut sa specifice: „Multumesc foarte mult doamnelor profesoare Maria Alexa si Carmen Danila, care m-au ajutat si indrumat si m-au invatat tot ce e mai bun.” Chiar daca efortul muncii ei a fost incununat cu aur la Olimiada Nationala, Ana Maria e destul de rezervata când vine vorba de viitorul ei.

Un alt vis: facultatea

Momentan se gândeste doar la bacalaureat desi uneori viseaza si la viata de student, dar pentru asta „trebuie sa ma consult cu parintii mei”, spune olimpica intr-un mod diplomat. „Mi-ar placea sa continui pe aceasta linie. Stiu ca sunt facilitati in urma premiului câstigat. Dar…m-am gândit, si atât. Inca nu e nimic sigur”, spune Ana Maria.

Despre viata din Parincea, tânara povesteste ca e ca la tara, o viata simpla si ca si-ar dori mult mai mult. Poate o sa le aiba pe toate atunci când va ajunge studenta la Agronomie.

„Sunt foarte mândra de acest rezultat. Este munca pe care am depus-o impreuna timp de un an. Este foarte important, in primul rând pentru Ana Maria, pentru ca isi deschide noi orizonturi, dar si pentru prestigiul scolii noastre. Asta arata ca dascalii de la Parincea nu dorm. Vrem sa iesim din anonimat si sa scoatem la lumina invatamântul agricol”, ne-a declarat si profesor Maria Alexa.

La scoala din comuna bacauana invata 693 de copii, de la invatamântul prescolar, primar, gimnazial si cel liceal, dintre care 193 sunt liceeni impartiti in sapte clase.

„E prea putin spus ca sunt mândru de acest rezultat, mai ales ca este produsul scolii noastre, inca de când era la gradinita. Tot colectivul scolii noastre este mândru de rezultatul ei. Urmeaza sa avem o discutie cu domnul primar, care deja stie si ne-a felicitat pentru acest rezultat, sa o recompensam pe Ana Maria Botezatu si baneste.”
prof. Cristian Lungu, directorul Liceului „G.J. Cancicov” Parincea

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

  1. Felcitari elevei si profesorilor!Puturosii din Parlament ar trebui sa legifereze sprijin financiar pentru acesti elevi din rural cu posibilitati modeste, nu pensiile nesimtite pe care si le pregatesc pentru nemunca si 4 luni de vacanta pe an.Madam’ Anghel, grevista foamei, se aude!!!! Ca parca esti invatatoare!

  2. FELICITARI ANA MARIA DE LA UN INGINER AGRONOM PENSIONAR. DACA CREZI CU ADEVARAT IN ACEASTA MESERIE MERITA. TE AVERTIZEZ CA CERE MULTE SACRIFICII SI MULTA INTELEGERE DIN PARTEA FAMILIEI., MAI MULT CA IN ALTE MESERII. SUNT MANDRU CA O TANARA DIN JUDETUL BACAU A REUSIT UN ASEMENEA REZULTAT.. FELICITARI SI PROFESORILOR SI PARINTILOR TAI.

  3. Felicitari draga Ana Maria! Felicitari doamnei prof. Alexa Maria si mult succes pe viitor, sa aveti parte numai de rezultate remarcabile, pe masura muncii depuse!

LĂSAȚI UN MESAJ