18 aprilie 2024
EconomiePorumbul pentru fiert umple tarabele taranilor

Porumbul pentru fiert umple tarabele taranilor

In bogatia de culori din pietele bacauane, pe tarabele „cocosate” ale taranilor si ale comerciantilor, deopotriva, a aparut inca o trufanda. Astfel, mult apreciatul stiulete de porumb „ingalbeneste” paleta de culori a verii, zeci de musterii pofticiosi facând coada in fata gramezilor de stiuleti. In Piata Mare din Bacau, câtiva intreprinzatori incercau sa-si atraga clientela cu stive de stiuleti de porumb pentru fiert, insa fara prea mare succes. Motivul?

Pretul destul de ridicat pentru o bucata din mult-râvnitul produs. Pe mai toate tarabele, porumbul se vindea cu 1,5-1,2 lei bucata. Un singur producator a avut curajul sa scoata la vânzare cu doar un leu stiuletele. „E marfa unui producator din Tamasi. Acum e dus prin oras si il ajut, daca tot suntem vecini de taraba. E porumb din acela timpuriu, special cultivat pentru a fi fiert si consumat. Exact ca acela pe care-l gasiti la conserve sau in pungile cu legume mexicane”, explica iute Costel, producator din zona Itesti, in timp ce depanusa zece stiuleti comandati de un client. „Bine ca m-am plimbat prin piata.

La inceput, am gasit cu 1,50 lei si, cica, mi-ar fi dat cu zece lei daca as fi luat mai multi, dupa care am gasit cu 1,2 lei. Intr-un final, am gasit cu 1 leu bucata”, explica un musteriu din zecile care se aflau in piata. „Eu am mai luat, anul asta, dar nu din Bacau, ci de mai la sud, din Calarasi si Focsani, pe unde am trecut in drum spre mare. Pe astia ii pun la gratar. Va spun eu cum. Ii dau prin putin unt, dar nu orice fel, ci din acela la 9 lei, de obicei german, pentru ca are arome, e facut altfel decât cel clasic , iar apoi il infasor in folie de aluminiu. E o gro-za-vie, garantat”, ne martuiseste Cosmin Huides, de 29 de ani, care, intre timp, a mai cerut alti 5 stiuleti, pe lânga cei 10 de dinainte comandati, evident, negociind un pret.. de piata, avantajos ambelor parti.



Aproape instantaneu, in fata tarabei s-au alinat alti câtiva clienti, numar care s-a dublat, triplat etc. in urmatorul sfert de ora. Probabil si prezenta jurnalistului cu camera foto in mâna i-a facut pe unii musterii sa se aseze la rând. Plus tehnica de vânzare a fermierului care, la un numar de stiuleti cumparat, mai adauga inca unul bonus, si un binevenit zâmbet ori un „sarut mâna, multumesc, mai poftiti” convingator. „Mie sa-mi dati din aia mai umflati, asa ca mine”, strecoara, in gluma, o doamna intre doua vârste.

Cert este ca in câteva zeci de minute, infoiatii stiuleti s-au vândut ca… mamaliga calda. Semn ca, ideea unei afaceri de nisa, cum este porumbul zaharat (denumirea exacta a acestui tip de papusoi), care s-a nascut din falimentul dat in ultimii ani agricoli de cultivarea porumbului pentru boabe, este una de recomandat celor care detin o bucata de pamânt.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri