O sărbătoare sublimă a avut loc în centrul orașului-stațiune Târgu Ocna. Aici, un grup de pensionari, aflați la odihnă și tratament în localitatea de sub vârful Măgurii, au sărbătorit Ziua Internațională a Iei și a portului românesc. Astfel, în jur de 100 de persoane – membri ai Asociației Pensionarilor Onești, de la Uniunea Județeană a Pensionarilor din Galați, dar și 20 de vârstnici reprezentând o asociație similară din județul Satu Mare, s-au adunat în piațeta din fața Primăriei orașului Târgu Ocna și au cinstit prin cântec, dans și voie bună această sărbătoare.

În timp ce bărbații au avut frumoase cămăși cusute cu motive populare, reprezentantele sexului frumos au impresionat prin iile și catrințele ce fac parte din costumul popular tradițional, dar și… prin coronițele din flori de sânziene, pe care le-au purtat pe cap. Activitatea a constat în realizarea unui inedit flash-mob (cu secțiuni de fotografiere și filmare), după care au răsunat cântecele și dansurile populare, în ritmul cărora participanții au întins o horă mare!

Inițiativa a pornit de la Elena Belciu, președinta Asociației Pensionarilor din Onești, ce a fost îmbrățișată și de grupurile de pensionari din județele Galați și Satu Mare. „Slavă Domnului că străbunii ne-au lăsat portul popular, de o frumusețe deosebită! Să nu ne fie rușine ca la fiecare sărbătoare să îmbrăcăm costumul popular tradițional! Să ne rugăm ca nouă să nu ne lipsească energia și curajul de a ne implica în manifestări culturale menite a transmite tinerilor caractere drepte, ferme, cu dragoste față de țară”, a declarat Mihai Vasi, membru al Uniunii Județene a Pensionarilor Galați. Au fost împărțite fire de sânziene, „s-a jucat colacul” și au fost recitate și versuri despre frumusețea costumului popular tradițional românesc.