Avocată

Plt. maj. Dorinel S., din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau – Detasamentul de pompieri Bacau, a fost acuzat ca, pe 4 mai 2014, a condus baut si a pierdut controlul volanului, provocând un accident fara victime pe raza comunei Motoseni.

Aparatul etilotest a aratat o valoare de 0,59 mg/l alcool pur in aerul expirat, iar cele doua probe de sânge, recoltate ulterior (la un interval de 2-4 ore de la accident), au indicat o alcoolemie de 1,15 gr la mie, respectiv 1,00 gr. Pompierul si-a recunoscut fapta si a beneficiat nu doar de o reducere a pedepsei, ci chiar de stergerea acesteia.

Tribunalul Militar Iasi i-a dat, in iunie anul trecut, doar avertisment, insa decizia a fost contestata in apel de procurorii militari care au considerat ca fapta este de o gravitate deosebita, iar sentinta primei instante, prea indulgenta. Din acest motiv, s-a cerut o pedeapsa cu inchisoarea si cu amânarea executarii acesteia.

PUBLICITATE

Dezbaterile de la Curtea Militara de Apel Bucuresti s-au concentrat pe efectele deciziei Curtii Constitutionale, de la sfârsitul lui 2014, potrivit careia sintagma “la momentul prelevarii mostrelor biologice”, prevazuta in Codul penal, este neconstitutionala. Mai precis, odata cu modificarea Codului penal, s-au schimbat si conditiile de incriminare in ceea ce priveste momentul existentei unei valori mari de alcool in sânge si s-a prevazut conditia ca imbibatia alcoolica de peste 0,80 gr sa existe la momentul prelevarii mostrelor biologice, si nu “la momentul conducerii autovehiculului”, cum era mentionat anterior.

Modificarea a fost, ulterior, declarata neconstitutionala, considerându-se ca trebuie luate in calcul alcoolemia si starea de pericol la momentul conducerii masinii, nefiind justificata raspunderea penala raportat la momentul prelevarii mostrelor biologice, care nu poate avea loc intotdeauna imediat dupa producerea accidentului. Pentru ca la momentul judecarii apelului, nu existau noi precizari din partea Parlamentului pe aceasta tema, Curtea Militara de Apel a dispus achitarea pompierului, decizia fiind definitiva.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. daca era in timpul serviciului trebuie pedepsit. daca a distrus un bun public in urma accidentului trebuie sa suporte integral reparatiile. faptul ca face parte dintr-un grup aparte, nu trebuie sa il exonereze de responsabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ