23 aprilie 2024
ActualitatePomii fructiferi, în plină floare, la vreme de toamnă

Pomii fructiferi, în plină floare, la vreme de toamnă

Comuna Corbasca a devenit, în această perioadă, locul curiozităților, unde se petrec fenomene naturale greu de înțeles de mintea omului de rând. Și asta pentru că, prin grădinile oamenilor, din loc în loc, pot fi văzuți pomi înfloriți în toată splendoarea lor, într-un moment când, în mod normal, ar fi trebuit să înceapă recoltarea fructelor.

Se întâmplă peste tot prin satul Fofaza, aparținând comunei Corbasca. De exemplu, un păr a înlorit în întregime, în același timp când o pară aurie așteaptă să fie culeasă de proprietarul pomului fructifer.



„15 septembrie 2020, la Fofaza. Un păr a comasat anotimpurile. Este încărcat cu flori, dar are și o pară, gata să se coacă… Astfel de fenomene au mai fost și în alți ani, cu flori, dar nu și cu fructe în același timp. Poze mai văzusem, dar nu credeam. Acest pom este în grădina surorii mele, l-am văzut și l-am pozat eu”, aflăm de la Ica Gărgălie, o băcăuancă născută în zona Corbasca.

Și, cum un exemplu nu este suficient pentru a-i convinge și pe cel mai sceptici dintre noi, și alți localnici anunță, fiecare, că, în curtea lor, se petrec astfel de fenomene. „La fel si la mama mea, la Corbasca, este un măr plin cu fructe și flori”, spune un localnic. „Si eu am al doilea rod la vița de vie!”, anunță un altul. De aici, încep să curgă comentariile sătenilor, fiecare susținând tot felul de teorii. Cel mai adesea, bătrânii locului, dar și sătenii mai tineri cred că, în astfel de situații, vom avea parte de o „toamnă lungă”. Specialiștii spun că de vină este vremea extrem de secetoasă din acest an.

„Se mai întâmplă, mai ales la păr. Pe timpul secetei, pomul a intrat într-un fel de repaus, iar o ramură a început să se dezvolte ceva mai târziu decât de obicei, timp în care se formează mugurul de rod și, prin urmare, înflorește. La vița de vie, se întâmplă la fel. Există un soi – Perla de Zala – la care, dacă nu-i rupi lăstarii, se poate ajunge ca, în toamnă, să ai și struguri copți, și aguridă, și struguri înfloriți”, a arătat dr. ing. Florin Acatrinei, specialist în pomicultură.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri