Fermieri bacauani din pomicultura si specialisti in domeniu au raspuns afirmativ invitatiei de a participa la o actiune derulata, zilele trecute, la renumita Statiune de Cercetare Pomicola Sârca din comuna Baltati, judetul Iasi.

Initiativa apartine Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, structura infiintata la nivelul fiecarui stat membru UE, in cadrul Ministerului Agriculturii, in scopul formarii unui parteneriat intre organizatiile si administratiile implicate in dezvoltarea rurala. Intâlnirea a avut loc in cadrul proiectului proiectul „Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala” si a avut ca scop promovarea Planului National de Dezvoltare Rurala si mai ales a consituirii unor grupuri de lucru pe Masura 6.1 a.

„A fost o actiune interesanta, mai ales ca a fost legata de situatia actuala din pomicultura, dar si pentru ca s-a urmarit formarea acestor grupuri operationale, in cazul nostru, dintre cercetatori si pomicultori care, in final, ar putea sa introduca o serie de noutati din cercetare in productie, evident, cu niste finantari nerambursabile”, a punctat ing. dr. Florin Acatrinei, de la Camera Agricola Bacau, specialist in pomicultura.

Cei prezenti la actiune au putut afla detalii despre situatia din pomicultura, a inovarii din acest domeniu, dar si despre modalitatile de obtinere a finantarilor pentru infiintarea grupurilor operationale pentru dezvoltarea de proiecte-pilot.

„Fireste ca ma intereseaza finantarile prin Masura 6.1 a, mai ales ca noi avem o investitie pe care dorim sa o dezvoltam. Cu atât mai mult cu cât va fi implicata si partea de cercetare care, se stie, poate aduce multe noutati in sectorul nostru, de productie”, a declarat Dragos Mihalache, tânar intreprinzator in domeniul pomiculturii din comuna Plopana.

La final, participantii la intâlnire au vizitat loturile demostrative – baze de cercetare dezvoltare pe raza comunei Baltati, luând astfel contact cu rezultatele transferabile ale cercetarii pomicole.

Alte articole