La vizita sa in Bacau, in campania electorala, pe Victor Ponta nu l-a durut gura sa vorbeasca si despre soseaua de centura a orasului.

In fata unui auditoriu fermecat de promisiunile varsate cu galeata, omul a citit doct un document redactat pe la autoritatile noastre locale, de parca el chiar ar fi stiut despre ce vorbeste. Cu istoricul zbuciumat al soselei, licitatii, contestatii si tot tacâmul, iar la urma a pus cireasa pe tort: va avea el grija, personal, sa se faca soseaua (ca sa nu mai vorbim de spitalul municipal si alte obiective pe care le-a luat sub aripa, ca o closca protectoare).

Prea marea sa generozitate electorala l-au facut sa piarda alegerile, insa nu pentru ca le-a pierdut nu vom avea noi prea curând o sosea de centura. S-a facut tam-tam ca lucrarile vor incepe toamna asta. Nici vorba! Licitatia pentru desemnarea constructorului a fost din nou contestata, asa ca adaugam inca un an la multii deja pierduti de când aceasta sosea este fluturata pe planuri si prin campanii electorale ale PDL, PSD, PNL si cui mai vreti. Ultima vorbire despre lobby-ul care se face pentru infrastructura Bacaului am auzit-o de la Viorel Hrebenciuc, care ne-a trasat pe harta autostrada pâna la Brasov.

Si totusi, de ce nu avem sosea de centura si autostrazi, in general? Pentru ca, de exemplu, in timp ce in Germania, un kilometru de autostrada costa 4,8 milioane de euro, iar in Franta 7 milioane, la noi, in conditii oarecum similare costa 17 milioane. La noi, totul costa mult mai mult decât în Europa, desi forta de munca este mult mai ieftina decât în Occident.

Iar atunci când se finalizea câtiva kilometri de sosea, acestia sunt la parametri standard pret de câteva luni, dupa care apar gaurile, gropile, fisurile, pentru care mai organizam o licitatie. Cine este responsabil pentru aceasta situatie aberanta, de ce nu putem fi si noi în rândul tarilor civilizate? Pentru ca nu exista vointa si interes din partea clasei politice. Pentru ca avem o administratie formata din politruci, in loc de tehnocrati. O adunatura de interese pentru propriile familii sau pentru obligatiile pe linie de partid, fata de acoliti sau sponsori, in loc de oameni dedicati interesului national. Mai urmeaza o campanie electorala, vom mai auzi despre soseaua de centura a Bacaului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. sunt vinovati politicienii, dar nici cetatenii nu sunt mai acatarii vrem sa traim in romania lucrului bine facut, apoi hai sa le facem bine pe toate si noi acolo unde muncim fiecare

LĂSAȚI UN MESAJ