Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciului Rutier şi Serviciului Criminalistic au fost prezenţi astăzi în mijlocul copiilor aflaţi în vacanţă, în tabăra de vară de la Valea Budului.

Activitatea a fost desfășurată în cadrul Comisiei Județene de monitorizare a activității preventive alături de colegii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău.

Analizând fenomenul delincvenţei juvenile, pot fi identificaţi mai mulţi factori determinanţi sau favorizanţi, printre care sporirea tentaţiilor şi diminuarea controlului social, monotonia sau degradarea cadrului de viaţă, problemele de familie, pierderea identităţii sau a reperelor morale, absenţa spiritului de solidaritate sau efectele nocive ale violenţei vehiculate adesea de mijloacele de informare în masă. Astfel, prezenţa poliţiştilor în această tabără vizează informarea copiilor asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual şi realizarea unei educaţii antiinfracţionale a minorilor, adică prevenirea victimizării acestora şi implicării lor în săvârşirea de fapte ilicite.

Peste 50 de elevi şi cadre didactice au participat astăzi la activităţile derulate de poliţişti care le-au vorbit acestora despre cum să nu cadă victime ale unor infracţiuni, cum să se protejeze în mediul online sau cum să evite angrenarea în diverse anturaje periculoase.

De asemenea acestora le-au fost prezentate laboratorul criminalistic, trusele necesare prelevării mijloacelor materiale de probă şi modul în care persoanele sunt amprentate sau se culeg amprentele de la fața locului de către polițiștii Serviciului Criminalistic.

Poliţiştii Serviciului Rutier, pe lângă sfaturile şi mesajele preventive privind respectarea regulilor de circulaţie şi adoptarea unui comportament sigur în deplasarea pe drumurile publice, le-au prezentat şi autospeciala de poliţie dotată cu aparat radar şi aparat etilotest, copiii având posibilitatea să cunoască modul în carea acestea sunt folosite în munca de poliţie.

În următoarea perioadă polițiștii vor fi în continuare prezenți în mijlocul copiilor, în cadrul acestor tabere şcolare întrucât siguranţa tinerilor şi dezvoltarea acestora în spiritul respectării valorilor morale şi civice sunt obiective importante în activităţile de prevenire ale poliţiei.