Oamenii strazii vor primi sprijin din partea autoritatilor locale in zilele cu temperaturi scazute. Politistii au obligatia ca in timpul patrulelor sa ia de pe strazii oamenii fara adapost si sa-i duca in locuri incalzite. In Bacau, singura locatie este centrul improvizat de la marginea orasului, unde locurile au fost suplimentate. Sunt insa si persoane care aleg sa se dezmorteasca in Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Bacau.

Oamenii care nu au un acoperis deasupra capului vor primi sprijin din partea autoritatile pe timpul zilelor si noptilor in care se inregistreaza temperaturi cu mult sub zero grade in termometre. Ministerul Sanatatii a reactivat sistemul de masuri pentru prevenirea deceselor prin hipotermie pentru persoanele fara adapost si le-a cerut autoritatilor sa reia patrularile prin orase si sa ridice de pe strazi persoanele fara adapost. Acestea trebuie cazate in centre destinate oamenilor nimanui, iar in Bacau singura locatie este tabara de sinistrati de la Gheraiesti. Politistii locali au inceput deja transportul acestora si cazarea lor in baracile metalice. „Noi deja am inceput patrularile, atât ziua cât si noaptea. Am ridicat trei oameni ai strazi care se aciuasera in zona Pietii Nord, si i-am dus in tabara. S-a suplimentat si numarul de containere, iar acum pot fi adapostite in jur de 30 de persoane”, a declarat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvânt al Politiei Locale Bacau.

Unii prefera spitalul

O alta locatie preferata de cei fara adapost este Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Este stiut faptul ca seara de seara, mai multi oameni ai strazi isi cauta motive pentru a ajunge aici. Unii solicita ambulanta pentru ca se simt rau, altii vin pur si simplu pentru a face o baie si a dormi la caldura pe un pat curat. Reprezentatii spitalului sunt obligati sa-i tina sub supraveghere pe tot timpul noptii, iar daca vor sa plece mai devreme atunci trebuie indrumati catre tabara de sinistrati. „Am avut doua cazuri care au stat 12 ore si noi am raportat la Ministerul Sanatatii, conform protocolului pe care-l avem. Nu au avut nevoie de ingrijiri medicale. Sunt oameni care nu au unde sta si care in principiu vin si stau pe holul de la Urgente”, a spus Mirela Romanet, purtatorul de cuvânt al SJU Bacau. Prognoza meteo pentru judetul Bacau anunta pentru zilele urmatoare temperaturi la fel de scazute.
Geta Panaite

Alte articole