1 decembrie 2023
OpiniiEditorialPolițiometrul, o nouă unitate de măsură

Polițiometrul, o nouă unitate de măsură

 

  • Am fost oprit în trafic, într-un alt oraș decât cel de domiciliu, întrucât cu doar o zi înainte îmi expirase poliția RCA. Mi-a fost reținut talonul. Am solicitat un răgaz de o oră, pentru a reînnoi polița. Legea nu permitea asta. Am rămas, pentru o zi, pieton. Corect.
  • Aflat sub influența drogurilor, cu droguri în mașină, fără poliță RCA, un tânăr  este oprit în trafic. Polițiștii discută cu el, îl lasă să plece, la volan, fără nicio problemă. Tânărul a avut  un atu hotărâtor în fața polițiștilor: autoturismul său era de colecție; al meu, de profesor. Poate că o mai fi avut și alte argumente, mai știi? După despărțirea de polițiști, acesta avea să ucidă.
  • Sunt la volan. Merg cu viteză de melc. Las impresia că execut un slalom leșinat rău de tot. Locuiți de perspicacitate, doi polițiști mă opresc. Sunt întrebat scurt, în vreme ce era pregătit alcooltestul: ,,Ați consumat alcool?” Neg. Încerc să justific viteza și slalomul, arătându-le gropile de pe șosea;  ,,fără număr”. Unul zâmbește sarcastic. Mă apăr: ,,Dumitale îți convine să mergi în linie dreaptă și cu viteză, prin gropi; conduci mașina statului. Eu…”. ,,Ofensă la adresa autorității”, zice el.  Celălalt tace. Sobru și sigur pe intuiția sa, pune alcooltestul la treabă și așteaptă trofeul perspicacității. Trudesc și plămânii mei. La greu. Galere rutiere, nu altceva. Dar nimic. Nenorocitul aparat refuză să mă califice ca bețiv. Iau actele și plec. Melcește și în slalom, dar nu înainte de a întreba civilizat: ,,Câți primari ați sancționat pentru dragostea lor eternă față de gropi?” Altă ofensă.
  • De când cu favorizarea șoferului criminal amintit, îmi zic iar: ,,Al dracului unitate de măsură a faptelor: polițiometrul. Capricioasă rău!”
spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri