20 aprilie 2024
ActualitatePoliticienii si-au uitat "programul" / Venituri mai mici pentru bugetari

Politicienii si-au uitat “programul” / Venituri mai mici pentru bugetari

Angajatii din administratie, invatamant, sanatate etc. nu mai au dreptul sa fie premiati. Decizia apartine Guvernului, care prin OUG 63 anuleaza sansa ca salariile bugetarilor sa fie suplimentate. Masura e considerata aberanta, iar economiile nesemnificative. Pentru angajatii simpli, 1, 3 sau 5 milioane insemna aproape inca un salariu.

Victime ale ordonantei prin care Guvernul suspenda plata premiilor, indiferent de perioada de constituire a fondului de premiere, sunt toti angajatii din sistemul bugetar. E vorba de invatamant, cultura, sanatate, asistenta sociala, Consiliul Judetean, Prefectura si primarii. &#8222OUG 63/2005 este o forma de economisire la bugetul de stat pe spinarea celor care au salariile cele mai mici, declara Angela Bogea, vicepresedinte al CJ Bacau. Dispare, astfel, singurul mod de stimulare a competitiei si eficientei”. Daca premierea s-a facut trimestrial si fondul era constituit din aprilie (inaintea adoptarii legii), dar plata s-a efectuat in iulie, banii vor fi returnati. Din fericire, majoritatea institutiilor faceau plata lunar. CJ Bacau are 125 de angajati care castiga intre 5 si 12 milioane lei. Personalul angajat cu contract de munca avea dreptul la premii de 2 la suta din salariu, deci va primi mai putin cu 160.000-400.000 lei/luna. Functionarii publici aveau dreptul la sporuri de 10 la suta, prin urmare ei vor pierde cel mai mult: 450.000 lei – 1.200.000 lei/luna.

Bugetarii pierd un salariu



In 2003 si 2004, ministrii de azi erau in opozitie si vorbeau despre demnitatea functionarului public si despre nevoia de a scapa administratia de coruptie. Cea mai eficienta masura, ziceau ei, este sa-i remunerezi corespunzator pe functionari, astfel incat sa nu mai fie tentati de sapga, mita, mici atentii. Ajunsi la putere, politicienii respectivi nu numai ca nu-i platesc mai bine pe bugetari, dar reteaza si batranul, clasicul 2 la suta. &#8222Sumele nu reprezinta economii substantiale la buget, declara Angela Bogea. In plus, masura e contrara altor prevederi legislative care stipuleaza ca un drept castigat nu poate fi luat de nimeni. In unele institutii, premiul e obtinut de sindicate prin negociere”. Primaria Bacau are 1000 de angajati, incluzandu-i si pe insotitorii persoanelor cu handicap. Functionarii publici sunt numai 240, iar salariile lor sunt situate intre 4,5 si 10 milioane lei/luna. &#8222Este o pierdere pentru acesti functionari publici de la care toata lumea cere si carora nimeni nu le da, declara Dumitru Popa, secretarul Primariei Bacau. Suma insemna inca un salariu pe an”. Membrii comisiilor de examinare erau platiti cu un procent din salariu, maximum 20 la suta. &#8222S-a scos, la rectificarea bugetara, si acest drept”. Dumitru Popa sustine ca sumele erau prinse in buget, deci &#8222aveam acesti bani”.

&#8222Este aberant” sustine directorul Spitalului Judetean

&#8222Decizia guvernantilor de a taia aceste premii este, dupa parerea mea, aberanta, ne-a declarat dr. Leonard Rosu, directorul general al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. Sunt circa 1.500 de salariati in aceasta unitate si este o prostie sa nu ai cum sa-i recompensezi, mai ales pe cei care isi vad de treaba. Normal ar fi ca salariile bugetarilor sa fie negociate cu fiecare in parte, in functie bineinteles si de limitele bugetului, iar acolo unde salariatul isi face si treaba cu interes, mai mult poate decat cel de alaturi, sa existe si recompense financiare. Numai asa ii poti stimula, ii poti motiva, mai ales ca si salariile sunt foarte mici in acest sector. Or, ei (guvernantii n.r.) anuleaza si aceste premii, mai ales acum cand oferta in strainatate este atat de tentanta. Dar asta e, legea e lege si trebuie sa ne supunem”.

Sindicatele din invatamant au chemat Guvernul in instanta

Angajatii din sistemul bugetar nu mai au dreptul sa primeasca premii, conform prevederilor OUG nr.63, care stipuleaza, totodata, returnarea integrala a premiilor primite dupa 30 iunie 2005. In aceasta situatie se afla si personalul din invatamant, care a primit salariile pe intreaga vacanta, inclusiv premiile cuvenite din procentul legal de 2 la suta lunar, din fondul cheltuielilor de personal. Nicoleta Patriche, contabil sef la Inspectoratul Scolar Judetean, ne-a declarat ca nu poate fi facuta o situatie cu numarul exact al cadrelor ce vor fi afectate de efectele OUG 63/2005, deoarece fiecare unitate scolara a avut libertatea de a stabili, in consiliul de administratie, modul in care va fi repartizat procentul de 2 la suta. In consecinta, fondul total de 2 la suta din cheltuielile de personal putea fi impartit la intregul colectiv al scolii, la 10, 5 sau doar la doua-trei cadre didactice, cu rezultate de exceptie. &#8222Nu consider normal caracterul retroactiv al ordonantei, a opinat Nicoleta Patriche. Se stie, doar, de atatia ani, ca in invatamant salariile se dau pe intreaga perioada a vacantei de vara, iar fondul a fost constituit chiar la inceputul noului an financiar”. Liderul S.L.I. Bacau, profesorul Gheorghe Manole Chiriac ne-a declarat ca HG 281/93 prevede clar conditiile in care se constituie acest fond de premiere de 2 la suta din fondul de salarii, iar articolul respectiv n-a fost abrogat de OUG 63. &#8222Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a atacat deja, in instanta, OUG 63/2005, a precizat liderul S.L.I. Bacau. Dupa intalnirea noastra din 12 iulie a.c., si presedintele Traian Basescu, si premierul Tariceanu si ministrul de Finante fusesera de acord sa fie acordate, in continuare, atat premiile lunare din fondul de doi la suta, cat si cea de-a doua transa de indexare, de la 1 octombrie. Consideram ca toti salariatii din invatamant sunt afectati. Asteptam acum hotararea instantei”.Scris de Silvia PATRASCANU / Roxana NEAGU / Stefan OLTEANU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri