Primarul Cosmin Necula a organizat, marti, o conferinta de presa, respectând astfel promisiunea facuta zilele trecute, ca va scoate la lumina documentele care tin de realizarea rezervei de apa a municipiului Bacau.

Aceasta ar fi asigurat bacauanilor saptamâna trecuta, când a fost o avarie majora la Stejaru, apa la robinete 2-3 ore dimineata si 2-3 seara, pâna când s-ar fi reparat conducta veche de 28 de ani. „Solicit public demisia de onoare a directorului Companiei de Apa Bacau (CRAB) si a presedintelui Consiliului de Administratie al CRAB”, a declarat primarul, chiar in deschiderea conferintei. Acesta a si explicat. Nu le cere demisia pentru avariile propriu-zise (a mai fost una si inainte, la Barati), ci pentru ca „nu au facut presiuni asupra factorului politic sa puna pe lista de prioritati realizarea acestei rezerve de apa vitala, obligatorie a fi realizata prin lege. In momentul in care se loveau de un refuz, trebuiau sa-si dea demisia”, a declarat Necula.

Apoi, a explicat in detaliu cum se va realiza aceasta rezerva de apa. Potrivit documentelor care exista in primarie, o societate din Piatra Neamt ar fi facut si predat primariei un proiect tehnic inca din 2012 pentru realizarea rezervei de apa. In acesta nu se vorbeste insa despre cel mai important lucru, conectarea retelei de conducte la fronturile de captare de la Gheraiesti si Margineni. „Rezerva va avea trei tronsoane. Pentru realizarea primului s-a alocat suma de 240.000 de lei, insuficient pentru finalizare. Este executat 90 la suta de societatea Segama si noi vom aloca alti 60.000 de lei pentru finalizare. Realizarea celorlalte doua segmente costa 4,5 milioane de lei. In fiecare an s-au prins sume derizorii in buget, pe lista de investitii, deci nu s-a dorit realizarea inelului”, a explicat primarul Cosmin Necula. Acesta a precizat ca sistemul nu va functiona fara conectarea la cele doua puturi inchise in prezent. Apa va fi pompata in statia de tratare de la Barati apoi livrata populatiei. Ar fi suficienta apa, intrucât din cele doua puturi, in 1989 era alimentat intreg orasul, or, acum, consumul de apa este la 40 la suta.

Necula invinovateste conducerea companiei si de faptul ca nu a trecut aceasta investitie pe lista de prioritati si nici nu a luat fonduri europene pe POIM in acest sens.
Cheltuiala bugetara va fi recuperata de la Compania de Apa. Primul pas este insa reactualizarea proiectului care ar dura circa o luna de zile, iar timpul efectiv de executie ar fi de 3-4 luni.
Daca directorul CRAB, Razvan Gaina, nu-si va da demisia de onoare, primarul va cere constituirea unei comisii la nivelul Consiliului Local care sa identifice eventualii responsabili de aceasta situatie si aceasta comisie poate propune AGA si CA al CRAB demiterea managerului. O eventuala conducere interimara ar urma sa fie preluata de un inginer cu pregatire tehnica de la CRAB, pâna la organizarea unui concurs.

De la factorul tehnic la cel politic

Nu doar conducerea companiei a fost invinuita pentru lipsa unei solutii B in cazul unei avarii majore la reteaua de apa. Necula i-a luat in colimator pe toti politicienii care au ocupat functiile de viceprimar pâna acum si n-a uitat nici de fostul primar Romeo Stavarache. A mentionat, printre altele, ca fostul viceprimar Mihai Sustac este acum consilierul personal al directorului Razvan Gaina.

S-a aratat iritat si de comunicatul remis presei de Partidul National Liberal, din care rezulta „ca primarul Necula este de vina pentru toate chiar si pentru ploaie”, a spus acesta. Vizibil iritat, acesta a vorbit apoi de semnatarul comunicatului de presa, presedintele PNL Bacau, Ionel Palar. „Ori avea creierii zob când a scris acest comunicat, venit de la o intâlnire la care a ramas dator, fie il apara pe domnul Gaina. Tind sa cred in a doua varianta”, a declarat primarul.

Contactat telefonic, deputatul Ionel Palar a precizat ca „daca domnul Necula nu-si poate ascunde incompetenta decât prin exprimari de mahala este problema sa. Atunci când nu are solutii decât prin inventarea unor comisii, imi dau seama ca o demisie de onoare a domniei sale nu e deloc prematura”, a declarat presedintele PNL Bacau. In comunicatul de presa al partidului se vorbea despre faptul ca exista surse alternative de apa, la Margineni si Gheraiesti, termenul standard de umplere a conductelor ar fi de 48 de ore, iar primarul ar fi urgentat umplerea acestora, motiv pentru care s-ar fi produs a doua avarie.

„PNL Bacau considera ca perioada de gratie oferita primarului Necula s-a incheiat. Din acest moment, ii asiguram pe bacauani ca incompetenta acestuia nu va ramâne netaxata”, se arata in comunicatul PNL.

Si senatorul Dragos Luchian a reactionat pe pagina sa de facebook cu privire la mesajul precedent al primarului Necula, prin care cerea retragerea din viata politica a celor care au facut rau Bacaului, catalogând iesirea sa ca fiind „isterica.”

„Cu iesiri din acestea fascistoide nu se poate rezolva nimic. Oamenii nu dispar, domnule Necula, când si cum voiti dumneavoastra! Abia asteptam sa luati masuri, sa demiteti, sa sanctionati pe cei vinovati”, a scris Dragos Luchian.

„Este clar ca PNL il apara pe domnul Gaina, este evident pentru mine. Domnii de la PNL sunt defazati, daca erau ingrijorati de soarta Bacaului trebuiau sa faca macar un document in aceasta privinta”, a dat replica primarul Cosmin Necula, care a punctat: „când vorbim de ISPA spunem groapa de gunoi, viceprimarul Luchian si subcontractorul Branpis.”

Deputatul Valerian Vreme, presedintele PMP Bacau, a organizat, marti, o conferinta de presa in care a vorbit despre intreruperea furnizarii apei in Bacau si sanctiunile care ar trebui sa-i urmeze.

“Bucuria mea este ca memoriul pe care l-am inaintat primarului municipiului Bacau, aflu acum, a avut ecou, Cosmin Necula alaturându-se demersului meu, care nu e unul politicianist. Primarul a cerut demisia directorului general al CRAB, sa vedem si efectul”, a mai declarat deputatul. El a avertizat ca PMP Bacau nu se va opri aici: “Vrem sa mergem pâna la a strânge semnaturi de la cetateni pentru demiterea lui Razvan Gaina. Decizia va fi luata in zilele urmatoare, in functie de cum va evolua situatia. Il felicit pe Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau, pentru curajul de a spune «Pâna aici!»” Valerian Vreme a mai precizat ca noul Consiliu de Administratie al CRAB trebuie sa vina cu un plan de investitii pentru localitatile de pe Valea Trotusului, “unde este necesar al doilea fir de apa”, si pentru municipiul Bacau, care are nevoie de o “rezerva activa”.

Gaina, in concediu

Contactat telefonic pentru un punct de vedere directorul CRAB, Razvan Gaina, a anuntat ca, surpriza!, la doar câteva zile dupa producerea crizei, a plecat in concediu. „Nu pot vorbi, sunt la volan. Eu sunt in concediu momentan. Eu am avut o discutie cu domnul primar. Acum câteva zile a zis ceva, acum vad ca s-a razgândit. Când voi reveni din concediu voi discuta cu domnia sa si voi da un raspuns. Acum sunt bulversat, dar voi lua o decizie”, a declarat Gaina. Acesta nu a precizat cât timp este in concediu.
De mentionat ca in calitate de director acesta incaseaza anual 127 de mii de lei.

Inainte de a pleca in concediu, pe site-ul CRAB a aparut un comunicat de presa in care se explica pas cu pas detaliile tehnice ale celor doua avarii si cum s-a intervenit, in final fiind mentionate „toate eforturile posibile pentru a mentine in functiune sistemul de alimentare cu apa al municipiului indiferent de starea tehnica in care se afla acesta.”

Si presedintelui Consiliului de Administratie al CRAB i s-a cerut demisia

Gabriel Lupu, printre altele si director al Directiei Sport din primarie, nu vede legatura dintre membrii Consiliului de Administratie CRAB si avaria la apa. „Demisia mea nu va justifica incidentul cu apa. Nu cred ca exista o legatura directa si cred ca ar fi bine ca acest lucru sa fie stabilit de comisia Consiliului Local. Voi lua in calcul demisia, daca este o solutie, nu ma tin cu dintii de functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Eu am incercat sa-mi fac treaba asa cum am putut”, a declarat Lupu. L-am intrebat si cât câstiga ca presedinte de CA, dar a spus ca nu stie.

Il informam noi, dupa ce i-am comunicat si verbal: 20.451 de lei anual. Nu este singurul venit al domniei sale, poate din acest motiv nu-l stie pe de rost. Mai incaseaza 17.000 de lei anual, salariul de la primarie, si 29.000 de lei ca profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri”.

Andreea Gavrila
Silvia Patrascanu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

27 COMENTARII

 1. Intradevar numai Gargara,se ascut sabiile si s-a trecut la atacuri politice,,,???
  Bine ar fi ptr, bacaoani sa fie o rezerva de apa permanent functionala care sa asigure apa in caz de AVARII neprevazute,,,
  Cat priveste pe managerul GAINA,,astai culmea nesimtirii, ca sa pleci in concediu in timpul unei defectiuni majore,,si lasa toti cetatenii fara apa???!!!probabil vrea sa plece de tot,,,,???!!!

 2. Super idee.Auzi sa umbli dupa semnaturi la cetateni pentru demiterea unui director de companie.
  Oare cetatenii au votat numirea acelei persoane in functia de director. Acea persoana a fost numita de consiliul de administratie si cred ca ar trebui sa existe si un contract de management. Nu?

 3. Se apropie alegerile si politicienii de carton apar la rampa ……ca poate mai rod ciolanul inca 4 ani , mai scutitine de prezenta dle VREME ,LUCHIAN , PALAR , LUPU si lasati pe altii sa faca treaba nu doar afisari in presa .

 4. Daca te uiti in pozele de la locul interventiei, la barati, e foarte simpatic sa-l vezi pe primar in cizme de cauciuc(asa cum e normal cand mergi pe un santier) si pe dom’ director Gaina in pantofi, probabil de firma. Ma mir ca n-a facut ca Ponta cu barca si jandarmii…

 5. Multa lume din Bacau e de parerea ca trebuie sa plece in primul rand Dl. Gaina de la conducerea CRAB si porma toti cei care au fost implicati si pentru care au luat salarii frumusele si nu au fost in stare de a atrage fonduri europene si de a finaliza un proiect in privinta asta.

  De gargara suntem satui.La treaba, pentru ca o sa mai ramanem fara apa la robinete.

 6. Nu uitați, de asemenea, că domnul Gabriel Lupu a predat anul trecut (nu știu dacă va mai preda în continuare sau nu) la Colegiul Național „Vasile Alcesandri”, iar de aici rezultă alt venit. Tot el deține clubul de sport TNT din Mărgineni.

 7. Domn Palar , cand Onica a cerut destituire dlui Gaina de la CRAB in una din sedintele PNL , mataluta si domnia sa Luchian ati sarit cu gura pe el.
  Poate ne spunei de c’è si atunci si acum va opuneti demisiei dlui Gaina ?

 8. Dl. Paler acuza actualul primar de….pentru apararea fostului primar, dl.Stavarache, care a fost un incopetent ca primar, iar dl. Paler este,,locotentul” care ,,apara” pe ,,seful. Doi prosti care fac de ras PNL!…

 9. Cum de unii pot fi in 7 locuri? Acest lucru explica lipsa de responsabilitate asumata:peste tot si nicăieri. Nu mai știe dl Lupu de unde îi cad banii. Ce știe concret sa facă? De ce răspunde el pentru banii primiti din primărie, de la CA ? Doar prezenta. Tot cel care vine zilnic la serviciu pe un singur post este tras la răspundere dacă greșește ceva. Un incapabil! Pe unde își face concediul? Îl doare capul dacă vine vreo factură? Ne am saturat de toți acesti indivizi care nu fac nimic.

 10. Cu nerozi ca Palar defileaza PNL-ul?PNL=zero barat!Pe langa faptul ca pnl-istii au adus orasul in faliment cu administratia lor corupta,mai au si tupeul sa iasa din nou la rampa la prima problema majora care apare in Bacaul pe care l-au distrus tot ei.Desi nu sunt simpatizanta a niciunui partid si nici nu voi fi vreodata fiindca nu ai ce alege,consider ca acest primar tanar,Necula este ceea ce le trebuie bacauanilor cu entuziasmul si spiritul lui energic.Imi place ca incearca sa faca ceva,sa repare ce a fost distrus.PNL-ul poate sa doarma si sa viseze cai verzi pe pereti.Pe mine m-a pierdut deocamdata(pana isi va schimba total oamenii,in sensul ca va veni cu oameni model nu cu personaje dubioase,certate cu morala si justitia in fata noastra). Atacurile sub centura la adresa noului primar nu-i ajuta pe liberali cu nimic.Vacs albina!
  Pentru domnul Necula am un proverb:”Cainii latra,caravana trece.” Nu va lasati intimidat!

 11. V am votat sa faceti treaba! Cand il dati afara pe Gaina, Lupu si pe SECRETARUL PRIMARIEI? Asa spuneati in campanie. Raul din Primaria Bacau este SECRETARUL! Ati uitat?

 12. Pe secretar nu prea cred ca are curaj, desi l-ar putea executa rapid. A fost complice la toate mizeriile lui Stavarache. E jale domnilor in jegul acesta de societate.

 13. Vesnicii Palar (o leguma in Parlament) si Luchian (protector al jigodiilor care sustin campanii electorale si apoi trec pe la DNA), vor (de fapt nu vor) schimbari la CRAB pentru ca ei l-au pus pe Gaina. Mai vor odata in Parlament pentru ca nu au fost in stare sa castige alegerile locale. Sa va fie rusine !

 14. Este clar se schimba sefii pnl “nu ca ar fi buni” cu cei din psd. Credeti ca nu a cerut omul modernizari si o alta sursa pentru rezerva in caz de avarie. Vinovat este toata clasa politica inclusiv si Benea. Dar domnului primar ii este frica sa spuna. Credeti-ma lucrez la stat si seful meu face note de serviciu dar nu se aproba. Dar mi-a zis ca asa este bine sa faci sa ai la mana in caz de ceva. Oricum Gaina trebuie demis ca se cere un vinovat dar ma gandesc daca vine altcineva vine pe acelasi salar cum la avut Gaina ca vad ca se pune problema salariului. Chiar pe viitor am sa-i pun public intrebarea domnului primar. Sunt curios cum va raspunde si chiar am sa ma documentez de declaratia de avere a viitorului director CRAB.

  Si domnule Gainusa , daca as fi in locul tau i-as lasa sa ma demita ca sa raman in Crab nu sa imi dau demisia. Ai avut si ghinion dar nici tu nu ai dat din coate ca te-ai multumit cu salarul si stim ca ai fost pus politic. Asta este, sa fii sanatos ca iti ajunge. Psd-ul este la putere mai lasa-i sa cante si ei.

 15. mai fratilor?dar de margineni/padureni nu zice nimeni nimic?si acum dupa remedierea cucului noi nu avem apa.vine 2 ore si iar o ia.nu ne anunta nici dracu pe noi.repet…de 4 ani de zile in margineni padureni lunile iulie august NU AVEM APA.chiar nu ia nimeni nici o masura?acum in momentul de fata 28.06 ora 18 nu avem apa la robinete.chiar nu ne baga nimeni in seama si pe noi?chiar santem negrii de pe plantatia de bumbac?nu e de penal?au un contract cu noi nu?noi platim iar ei ar trebui sa livreze…erau peste 40 grade afara si asta cam 2 saptamani iar noi nu am avut GRAM DE APA.santem oameni nu???domnilor?si asa va bateti joc de noi de 4 ani de zile.chiar nu controleaza nimeni situatia?daca trebuie o sa fac plangere si la minister,parlament dgaf pentru ca e nesimtire.

 16. cata mitocanie!un fel de casa arde si baba se piaptana! poi cum poti spune tu, mare director ca esti in concediu si nu poti vorbi la telefon?
  mai este nevoie sa se produca alte cateva avarii de genul acestor 2 ca sa scapam de acest personaj obscur?
  incep sa cred ca totul va fi dat uitarii, degeaba se agita dom primar ca face si drege… timpul trece masuri nu se iau, oare nu miroase a complicitate?!

LĂSAȚI UN MESAJ