19 aprilie 2024
ActualitatePolitica pe patul de spital

Politica pe patul de spital

Stavarache si Benea nu vor sa preia spitalele in administrare

Sefii din administratia publica locala resping preluarea spitalelor de catre institutiile pe care le conduc. Daca Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, a criticat decizia de taiere a numarului de paturi din unitatile medicale, conducerea municipalitatii bacauane a retras de pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local un proiect vizand trecerea Spitalului TBC in administrarea Primariei. Mai mult, este de asteptat ca fronda celor doi lideri politici sa fie copiata si de sefii altor administratii locale din judet. La Onesti, destinul Spitalului Municipal pare pecetluit dupa ce societatea locala de termoficare, Termon CT, si-a amintit, peste noapte, ca unitatea medicala ii este datoare vanduta. Termon se afla in proprietatea municipalitatii onestene. O situatie de respingere se intalneste si la Buhusi. Ambele orase sunt conduse de primari PSD.

Benea a anuntat, de altfel, la ultima sedinta a Consiliului Judetean ca preluarea Spitalului Judetean de Urgenta si a Spitalului de Pediatrie de catre institutia pe care o conduce nu mai este posibila, in conditiile taierii masive a numarului de paturi. „Preluarea acestor doua unitati, din punctul meu de vedere si al celorlalti social-democrati, nu mai este posibila“, a decretat Benea, semnaland ca si in alte localitati conduse de edili pesedisti preluarea spitalelor in subordinea administratiilor locale a devenit, deja, o problema. Seful CJ a dat asigurari ca preluarea SJU sau a Spitalului de Pediatrie nu va mai avea loc sub nicio forma. „Nu se va face nicio preluare in conditiile in care ministerul Sanatatii decide de la sine sa taie 400 de paturi. Sunt judete mai mici decat Bacaul in care nu s-a taiat niciun pat. Sa preia ei spitalele si sa le spuna copiilor de la pediatrie de ce trebuie sa stea cate trei in pat. Sa le explice Berca si PD-L-ul“, a atacat Benea.

Firul rosu

Semnalul transmis de seful CJ a fost imediat receptionat de catre primarii social-democrati ale caror administratii trebuiau sa preia spitale in subordine. Astfel, la Onesti, societatea locala de termoficare, patronata de Consiliul Local, si-a amintit peste noapte ca Spitalul Municipal ii este dator cu peste 500.000 lei (5 miliarde lei vechi). In urma cu doua luni, aceeasi societate de termoficare – Termon CT – accepta esalonarea datoriilor spitalului. Schimbarea de macaz pare sa fie o stratagema dictata de interesele politice ale conducerii municipalitatii.
Saptamana trecuta, presedintele interimar al PD-L Bacau, Gabriel Berca, declara ca PD-L trebuie sa renunte la parteneriatul de colaborare cu PSD din CJ. Mai mult, acelasi Berca sustinea ca la Onesti PD-L trebuie sa faca o opozitie acerba la politice promovate de edilul sef Emil Lemnaru (PSD).



Spitalul TBC, in stand-by

Daca in privinta primariilor social-democrate lucrurile sunt clare, nici municipalitatea bacauana nu pare decisa sa preia Spitalul TBC. Dupa o dezbatere sterila, edilii au hotarat, la ultima sedinta a Consiliului Local, sa retraga de pe ordinea de zi un proiect de hotarare in acest sens. Viceprimarul Roxana Mironescu a declarat ca CL ar putea impune o taxare speciala pentru pacientii care nu sunt rezidenti in municipiul Bacau, dat fiind caracterul regional al Spitalului TBC. Directorul unitatii medicale, dr. Gabriel Gavrila a dat asigurari ca spitalul nu are datorii istorice si ca el ar putea fi preluat pe zero de catre municipalitate. In cele din urma, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, sub amendamentul ca va fi rediscutat la o proxima sedinta. Colac peste pupaza, retragerea nu a fost facuta de initiator – primarul Romeo Stavarache (acesta a absentat de la sedinta) -, ci de viceprimarul Dragos Luchian, fapt ce contravine flagrant prevederilor Legii 215 a administratiei publice locale.

„O fi specialist in paturi“

De cealalta parte, liderii democrat-liberali au reactionat virulent la tevatura politica iscata in jurul preluarii spitalelor. Gabriel Berca a declarat ca i-a sustinut pe directorii de spitale care s-au luptat pentru o reducere cat mai mica a numarului de paturi. Berca l-a ironizat pe Benea, numindu-l „specialist in paturi“.
„Domnul Benea sa ne spuna daca e specialist in paturi sau a terminat vreo facultate de medicina. O fi specialist in paturi, nu am de unde sa stiu. Daca nu e, sa faca atunci o sedinta de CJ si sa dea niste ajutoare sinistratilor amarati din judetul Bacau. Am sustinut spitalele Moinesti si pe cel Judetean pentru ca directorii au venit cu propuneri, s-au batut pentru spitalele lor. Benea e tare numai in sedinte. Daca ar fi avut o lucrare de dat cuiva, cu siguranta ar fi preluat in secunda doi SJU Bacau“, a replicat
liderul pedelist.

Fonduri de salarii generoase la spitalele unde s-au produs cele mai mari taieri

In sistemul medical finantarea se realizeaza la numarul de paturi existent. Cu cat mai putine paturi dispune un spital, cu atat finantarea din bugetele publice se diminueaza. In judetul Bacau cele mai mari reduceri ale numarului de paturi s-au operat la spitalele Onesti, Pediatrie si Urgenta (105 paturi taiate, 96 de paturi, respectiv 120 de paturi). O statistica elaborata de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), in luna martie, arata ca procente foarte mari din finantari sunt cheltuite pentru a acoperi lefurile angajatilor din respectivele unitati medicale. Astfel, executia bugetara pe 2009, releva faptul ca in cazul Spitalului de Pediatrie din Bacau, 12,6 milioane de lei din cele 14,5 milioane primite de la CJAS, adica 87 la suta din bani, au mers in cheltuieli de personal, asta in conditiile in care conducerea unitatii medicale s-a plans, ani la rand, ca are posturi neacoperite.
Intr-o situatie similara se gaseste si Spitalul TBC. Aflat in administrarea municipalitatii, spitalul a cheltuit pe salarii, in 2009, 6,42 milioane lei din cele 7,81 de milioane virate de CJAS. In procente, 82,25 la suta. Pe lana Pediatrie si TBC, fonduri de salarii consistente s-au mai inregistrat si la Spitalul Buhusi. Anul trecut, din cele 7,79 de milioane lei primiti de la CJAS, conducerea spitalului a „dirijat“ aproape 6 milioane de lei in salarii. Procente relativ ridicate se inregistreaza si la Spitalul Judetean de Urgenta (68 la suta), respectiv Spitalul Comanesti (68,3 la suta).
Spitalul Moinesti este singura unitate medicala din judet care functioneaza pe un fond de salarii ce respecta cadrul legal. In 2009, institutia a platit salarii in cuantum de 13,72 de milioane lei, primind de la CJAS 26,53 de milioane de lei. Exprimat procentual, fondul de salarii constituit in baza sumei virate de CJAS nu a depasit 52 la suta.

Ministerul Sanatatii a decis ca in spitalele publice bacauane sa se aplice o reducere cu 14% a paturilor (din 3067 raman 2648):
Spitalul Judetean de Urgenta Bacau – pierde 120 de paturi, raman 1062;
Spitalul de Pediatrie Bacau – pierde 96 de paturi, raman 199;
Spitalul de Pneumoftiziologie – pierde 10 paturi, raman 170;
Spitalul Municipal Onesti – pierde 105 paturi, raman 537;
Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti – pierde 14 paturi, raman 388;
Spitalul Orasenesc Comanesti – pierde 40 de paturi, raman 120;
Spitalul Orasenesc Buhusi – pierde 34 de paturi, raman 173.

Lucian Bogdanel
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri