Sunt cuvintele unui american care si-a petrecut adolescenta in România, pe când tatal lui vitreg, Donald Dunham, era, in anii ’40 – ’50, atasat cultural la ambasada americana din Bucuresti.

Robert Ross a ramas atasat de tara noastra, a fost martor la instalarea comunismului, la distrugerea proprietatii private, dar si la masivele arestari din rândul intelectualilor români, printre care a avut prieteni. Licentiat la Harvard in economie, si-a dedicat viata sprijinirii tarilor din America Latina, prin infiintarea LAAD (Latin American Agricultural Development), un fel de Plan Marshal pentru fermele familiale.

Recent, pensionar fiind, seniorul economist agrar, a fost trimis de Camera de Comert a SUA sa conferentieze pe probleme de marketing agricol in mai multe orase din România. Cu aceasta ocazie a vizitat mai multe ferme, printre care si Murfatlar, unde a discutat cu fermierii despre posibilitatea intaririi vinului românesc pe piata americana.

PUBLICITATE

A ramas surprins de modul in care gândeau viticultorii de acolo: de mai multe decenii isi vindeau vinul pe un brand de vinuri ieftine, insa se bucurau ca au piata, nu-i interesau pretul, promovarea brandului propriu. Nu veti face niciodata suficient profit, pentru ca veti concura mereu la cele mai ieftine, nu la cele mai scumpe vinuri.

Iesiti din acest cerc vicios, ridicati fruntea sus, aveti cu ce, “Premiantul” vostru, un vin excelent, trebuie vândut sub numele “Murfatlar”, altfel, firmele americane va vor cumpara vinul la preturi foarte mici, spune batrânul economist american, intr-un interviu publicat de Formula AS. De aceea, preocuparea in agricultura trebuie sa fie pentru calitate si mai ales pentru marketing, pentru studiul pietei, nu pentru cresterea cantitatii, politica specifica anilor ‘60-’70.

Raul porneste de la mentalitatea si programa universitatilor, care este orientata spre trecut, spre productie cu orice pret, dar si ca urmare a politizarii ministerului: “Politica in agricultura este otrava”, spune Ross. Si mai da un exemplu: Rosiile românesti, cultivate traditional, au cel mai bun gust din lume.

Cine stie acest lucru? Nici macar birocratii din Bruxelles, care ar plati si 20 de euro pe un kilogram de rosii adevarate, aflam, iata, de la un american.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ