Oricum o dai, sistemul este mai puternic decât omul, fie el si prim ministru. Nu trebuie sa te afunzi in timp, pentru a demonstra afirmatia de mai sus. Spunea Boc, in apogeul crizei, ca se reduc salariile la bugetari cu 25 la suta si se reduc sau se desfiinteaza sporurile.

Spunea tot Boc ca se reduce numarul de personal din institutiile deconcentrate, de la ministere pâna la talpa oricarei institutii, care este femeia de servici. Smecherii din sistem au facut doua miscari: au introdus sporurile in salarii, dupa care au taiat.

Rezultatul: nu s-a taiat nimic, ba unele salarii de pe la Finante, Ministerul Muncii au crescut, si crescute au ramas. Cât priveste reducerea de personal, sa vezi minune: s-au raportat drept reduceri posturile goale sau blocate, dupa care au dat afara personalul administrativ, salariatii fiind obligati (pe hârtie) sa-si mature birourile si sa-si spele latrinele. Minunea a durat trei zile, serviciul a fost externalizat si sa vezi in continuare economie: au aparut in externalizare aceeasi oameni care au fost dati afara, iar preturile pentru servicii au fost mai mari decât inainte. Apoi s-a facut raportarea: salariile au scazut cu 25 la suta, iar personalul administrativ s-a redus, iar Boc nu intelegea de ce nu ajung banii pentru salarii. Cei din sistem cunosc bine fenomenul.

Ponta, noul prim ministru, fortat de imprejurari si de FMI, dzice raspicat: reducem persoanlul cu 2800 de salariati bugetari, incepând cu ministerele si terminând cu, nu-i asa? – institutiile subordonate. Numai ca o prostie tot a facut: a desfiintat regula de 1 la sapte si a introdus-o pe cea cu 1 la 1. Numarul bugetarilor a crescut cu 2300, iar de reducere nu mai vorbeste nimeni, deoarece SISTEMUL s-a autoreglat: a desfiintat toate posturile blocate, dar a exploadat 1 la 1, praful in ochi cu restructurarea din Finantele Publice se incadreaza in aceeasi strategie.

Sistemul si-a creat anticorpi, mai multi si mai puternici decât boala insasi, situatie vazuta cu ochiul liber, nu ai nevoie de tomograf. De cinci ani vorbim de curatenie in companiile de stat si in agentii (apropo: ele trebuiau reduse la jumatate), dar rezistenta s-a intarit cu noi transee. Punct. Si, totusi, când se va subtia sistemul cu 2800 de bugetari, mai ales acolo sus, la cap?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ