25 aprilie 2024
CulturăPoezia arhitecturii brâncovenesti

Poezia arhitecturii brâncovenesti

Domn al Tarii Românesti, intre anii 1699 – 1714, Constantin Brâncoveanu a dus o politica externa de intelegere si de aparare a tarii, a religiei si de inflorire a culturii. Dupa cum scria Iorga în 1914, „osândit sa nu faca politica armelor, el (Brâncoveanu, n.m.) a facut marea politica a culturii, cea mai mare”. În cei 26 de ani de domnie, Brâncoveanu a initiat o ampla activitate de constructii religioase si laice, îmbinând armonios în arhitectura, pictura murala si sculptura traditia autohtona, stilul neo-bizantin si ideile novatoare ale renascentismului italian, într-un nou stil caracteristic, numit “stilul brâncovenesc”.

Pentru cinstirea marelui domn, om de cultura, aparator al religiei crestine, anul 2014 a fost declarat “Anul Brâncoveanu”, care a marcat implinirea a 300 de ani de la Martiriul Luminatului Domn, prin numeroase manifestari, multe dintre ele sub patronajul Academiei Române, a altor institutii, printre care Uniunea Arhitectilor din România. Girata de academicianul Razvan Theodorescu, la Biblioteca Nationala din Bucuresti a fost vernisata expozitia “Brâncoveanu 300 – traditia continua”, o adevarata “fresca” a artei brâncovenesti, post-brâncovenesti si neoromâneasca, expusa, apoi, in marile orase europene, Londra, Paris, Bruxelles, dar si la Cernauti.

Printr-un efort comun al Filialelor Bacau-Neamt ale Uniunii si Ordinului Arhitectilor, marti, 22 septembrie, expozitia a ajuns in Bacau. Vernisata in prezenta unui public numeros, in majoritate elevi la Colegiul National de Arta “George Apostu”, Gelu Tudorache, presedintele Filialei Regionale Bacau – Neamt a UAR, si Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu, gazdaevenimentului, au vorbit celor prezenti despre viata si opera culturala, arhitecturala, a lui Constantin Brâncoveanu, prezentate in cele peste 300 de fotografii si texte cu cele mai reprezentative constructii, adevarate opere de arta, din secolele XVII – XVIII, dar si multe de la inceputul secolului XX, in care predomina “stilul brâncovenesc”.



Iulian Bucur, critic de arta, a sensibilizat auditoriul cu informatii inedite despre pictura secolelor amintite si despre continuitatea “stilului” pâna in zilele noastre. Cu aceeasi ocazie, au fost lansate si doua albume monumentale: „Regionalism în arhitectura secolului al XX lea” si “Arhitectii si Exilul”, autor dr. arh. Adrian Mahu, ambele tiparite la Tipografia Magic Print Onesti, carti care au fost recenzate de Liliana Bârgu, presedinte al Ordinului Arhitectilor, Filiala Teritoriala Bacau-Neamt. “Astazi, arhitectura si-a pierdut poezia, totul, la noi, si in Europa, este un bazar, globalizarea a distrus stilurile”, a spus profesorul Adrian Mahu.

Expozitia poate fi vizitata pâna pe 9 octombrie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri