3 octombrie 2024
ActualitatePodul lui Ștefan cel Mare intră în reparații

Podul lui Ștefan cel Mare intră în reparații

Având în vedere că, patrimoniul cultural construit se află în continuă degradare, conservarea și restaurarea acestuia ar trebui să fie o prioritate de acțiune. Din păcate, în multe cazuri, resursele financiare limitate ale proprietarilor de monumente istorice nu le permit acestora să acționeze în acest sens, numeroase monumente istorice fiind în stare avansată de degradare. În această situație acțiunea asociațiilor, fundațiilor și organizațiilor nonguvermamentale este salvatoare. Asociația Monumentum prin „Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud” și-a propus salvarea monumentului istoric „Podul de piatră al lui Ștefan cel Mare” din localitatea Negoiești, comuna Ștefan cel Mare, care peste cinci veacuri a înlesnit trecerea peste pârâul Gârbovanul, afluent pe dreapta râului Trotuș,  construit în secolul XV la ordinul lui Ștefan cel Mare.

U.A.T. Ștefan cel Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău și sponsorii pun la dispoziție resursele necesare salvării acestui obiectiv. În perioada 17 septembrie – 1 octombrie 2023 echipa coordonată de arhitectul Eugen Vaida, președinte al Asociației Monumentum, și voluntarii care s-au înscris în acest proiect vor executa lucrări de întreținere și reparații a monumentului istoric, scrie într-un comunicat de presă, transmis de Direcția Județeană pentru Cultură Bacău.



Meșterii pietrari din vremea aceea, afirma regretatul cercetător dr. Dorinel Ichim, într-un material publicat în 2015, au construit acest pod din piatră de râu și de carieră pe la anul 1493. De-a lungul timpului care s-a scurs, podului i s-au facut mai multe reparații. Cu ocazia reparației care a avut loc în timpul domniei lui Mihail Sturza (aprilie 1834-iunie 1849) a fost ridicat un mic monument spre pomenirea clădirii podului, acesta fiind distrus odată cu construirea liniei de cale ferată. O altă reparație a avut loc în anul 1873 când s-a construit șoseaua Adjud-Onești. Dar cea mai importantă refacere de până atunci a avut loc între anii 1902-1903, fiindcă malul pe care era șoseaua se darâmase din cauza Trotusului. Ultima reparație a podului s-a făcut în anul 1982, când a fost refăcută zidăria prăbușită la culee, boltă și timpane și s-a executat un dalaj de piatră peste umplutura de pământ a bolții.

Date tehnice ale podului lui Stefan cel Mare:  lungimea a 14 m, lățimea a 8 m, înălțimea luată de la picior a 11 m, deschiderea bolții 5,80 m. Podul lui Ștefan cel Mare de la Negoești a fost inclus în grupa valorica „A”, de importanță universală.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img