Poate fi viata traita prin arta? Te poate inspira natura într-atât încât sa alegi sa o reproduci prin desen, sculptura sau grafica? Poti alege sa îti petreci aproape tot timpul schitând chipuri, trasând linii în scopul de a surprinde cadre, etape, modele sau locuri?

Una dintre elevele Liceului de Arta, pe numele sau Laura Popescu, a ales sa traiasca fiecare etapa a vietii sale prin arta, afirmând ea însasi ca reîntoarcerea la natura transforma oamenii tristi în oameni plini de speranta si de viata, si ajuta la descoperirea de sine a fiecaruia dintre noi.
Am ajuns sa o cunosc si sa o înteleg mai bine pe Laura prin intermediul desenelor sale. „Pictura poate vorbi la fel cum muzica o face”, sunt printre primele sale cuvinte în scurta noastra convorbire. Iata ca într-un timp relativ scurt, ajungi sa întelegi ce leaga si aduce împreuna doua elemente create de Dumnezeu: omul si natura.

Pasiune

Am fost placut surprinsa sa observ cu câta vivacitate si pasiune poate vorbi un tânar, cum te poate atrage în lumea sa cu visele si dorintele lui si cum îti poate schimba ziua doar ascultându-l. Înca de la început mi-am propus sa îi dau cuvântul întru totul, sa exprime atât prin cuvinte cât si prin arta toate trairile sale, parerile si planurile de vitor si am descoperit, astfel, un om frumos.

„Parintii mei m-au întrebat când eram mica daca nu as vrea sa aleg meseria de arhitect. Am fost încântata de propunerea lor si am început sa desenez schite si peisaje.”
Laura Popescu

Aflu putin mai târziu ca Laura a dorit sa renunte la desen catalogându-l ca fiind mai degraba o pasiune si nu un job, dar ca a revenit ulterior la ideea initiala în urma unor sfaturi primite din partea profesorilor sai care au încurajat-o spunându-i ca daca are un har, nu e bine sa îl dea deoparte.

Sculptura si … peisagistica

În prezent, Laura studiaza sculptura si vede în aceasta un mod usor de exprimare si de comunicare cu cei din jur. „Am fost mai mereu ciudata din punct de vedere vestimentar, mi-a placut mereu sa fiu altfel si acesta a fost motivul pentru care mi-am gasit compatibilitatea în arta. Ea îmi da posibilitatea de a fi altfel fata de ceilalti”, a afirmat Laura.

LauraP1

Pictura, Photoshop, sculptura sau tehnici moderne, sunt câteva dintre temele de lucru la Liceul de Arta si punctele de plecare catre viitor ale tinerelor telente. Laura îsi doreste sa mearga înainte pe aceasta latura si sa studieze la una dintre universitatile din afara, iar daca acest lucru nu va fi posibil, va alege Bucurestiul sau Iasiul spre a-si continua pasiunea. Ar opta chiar si pentru o a doua facultate si anume peisagistica. „Natura îti ofera tot ce ai nevoie. În natura gasesti liniste, frumusete si viata”, a mai adaugat Laura.

Moda

O alta pasiune a ei este moda. Legata de arta, moda atrage prin diversitatea sa si îti da libertatea de a fi tu însati. Dupa spusele Laurei, am aflat ca îsi propune sa revolutioneze moda din România, si nu numai, prin crearea unui pulover cu elemente unice si ca intentioneaza în vara aceasta sa ia cursuri de croitorie si design vestimentar pentru a prinde îndemânarea necesara în cenfectionarea articolelor vestimentare.

„In prezent, am o sustinere foarte buna din partea parintilor si a profesorilor mei. La scoala iau portia necesara de curaj si prind o oarecare experienta, deoarece profesorii vad în noi acel ceva special si dau curs imaginatiei noastre”
Laura Popescu

LauraP2 BUNA, eventual pentru pag 1

A avut expozitii la Galeriile de Arta, unde a participat în mod special cu icoane, dar si la Nicu Enea, unde a explus peisaje. A primit medalii si diplome înca din clasa a V-a si a participat si la concursuri internationale unde a primit diplome de participare sau mentiuni. „Îmi place foarte mult La Belle Époque deoarece sunt lucrari pline de sentiment, istorie si gratie”, a mai completat Laura. Este inspirata de abstract si de ciudat si poate de aceea îi displace lumea moderna care este atrasa doar de perfectiune si exagerare. „Mi-au placut întotdeauna oamenii care se diferentiaza prin ceva, oamenii «altfel» si aici nu ma refer neaparat la ceva ciudat sau iesit din comun prin exagerare, ci la acel tip de «altfel» care place ochiului si sufletului în aceeasi masura. Spre exepmlu, o batrânica cu broboada, cu privirea-i blânda, cu chipul îmbatrânit”, spune.

Marturisiri

Laura îsi doreste sa calatoreasca mult si sa cunoasca oameni si locuri de la care este sigura ca are multe de învatat. Si sa aiba puterea sa traiasca spiritual în strânsa legatura cu natura si arta. Un adolescent diferit fata de ceea ce vedem zi de zi pe strada prin ideile sale si prin aspiratii, îti da încrederea ca arta este pe mâini bune si ca va fi dusa mai departe de catre oameni drepti. „Toti vor sa iasa în evidenta cu ceva, fie prin haine, fie printr-un comportament mai ciudat, dar ei de fapt nu fac nimic, nu au niciun hobby, niciun tel si vor sa câstige bani fara niciun efort”, este parerea Laurei. Chiar daca este abia la început de drum, îsi doreste sa descopere viata în adevaratul sens al cuvântului, sa traiasca frumos si, dupa spusele ei, sa nu ajunga la batrânete cu amintiri slabe si vorbe putine: „Nu vreau sa zic la batrânete ca mi-am trait viata, sa duc o viata în nestire si distractii. Vreau sa las ceva bun în urma mea, ceva folositor celorlalti.”

Elena Paula Rusu
studenta, Facultatea de Litere, Universitatea „Vasile Alecsandri” din BacauPUBLICITATE