20 mai 2024
ActualitatePlosnite la kilometrul zero

Plosnite la kilometrul zero

Incredibil, dar adevarat! Locuintele mai multor locatari din blocurile situate pe strada Razboieni, strada Ionita Sandu Sturza si strada 6 Martie din municipiul Bacau, au fost invadate de plosnite si gândaci.

Se pare ca sursa invaziei o reprezinta câteva apartamente ai caror proprietari sunt certati cu igiena. Prima data, locatarii s-au trezit cu gândaci in case, dupa care, unii dintre ei au reclamat aparitia plosnitelor.

“Gândacii i-am stârpit imediat – declara Luminita Bândar, administrator la Asociatia de proprietari nr. 3 din Bacau – pentru ca locatarii au reclamat aceasta problema si am apelat la o firma de dezinsectie. Mai nou, pe adresa asociatiei au inceput sa apara sesizari cu privire la aparitia plosnitelor.



Cel mai grav este faptul ca nu putem interveni in locuintele respective, pentru ca proprietarii vizati ca ar avea plosnite sau gândaci in casa, neaga acest aspect si nu permit accesul celor de la deratizare”.

Plosnitele migreaza din locuintele mizere

Vestea aparitiei plosnitelor a bagat frica in locatari. De teama ca insectele le-ar putea intra in casa pe fereastra, locatarii din blocul nr. 11 de pe strada Razboieni tin geamurile inchise.

“Am auzit ca plosnitele merg pe peretii exteriori ai blocului. Eu am sita la geam, dar parca tot imi este teama. Cred ca insecteele si-au facut cuib in apartamentul unei doamne in vârsta, care, din cauza bolii si a vârstei inaintate, nu mai era in stare sa tina igiena casei. Acum, femeia s-a stins, iar mostenitorii au scos tot din casa si au igienizat. Odata deranjate din cuib, plosnitele care nu au fost omorâte de pesticid au inceput sa migreze din casa respectiva”. spune Antoaneta Nafornita, locatara.

Un caz similar s-a petrecut si in blocul nr. 3 de pe strada Ionita Sandu Sturza din Bacau. “Ne-am confruntat si noi cu o astfel de problema – declara Teodora Zugravu, locatara. Am avut o vecina bolnava care s-a dus la cele vesnice, iar in casa era dezastru. A venit un nepot de-al ei de prin Italia si a facut curat. A vorbit baiatul cu o firma de la deratizare, ne-a mobilizat pe toti si asa am scapat de gândaci.

Si-a cerut scuze de la locatari, iar acum se pare ca nu mai sunt probleme”. La o scara vecina, igiena in locuinta unei alte femei lasa de dorit. Locatarii din bloc sunt majoritatea in vârsta si neglijeaza sa intretina curatenia in casa. In plus, daca li se atrage atentia se simt jigniti si neaga cu vehementa ca ar avea gândaci sau plosnite in apartamente.

“Plosnitele au gura special adaptata pentru muscat si supt, dar se deosebesc de cicade prin forma aripilor. Nu arata toate la fel si nu toate zboara. Plosnitele de gradina sau de câmp si binecunoscuta plosnita de pat au diverse trasaturi si diverse dimensiuni. Cu trompa sa alungita, plosnita de pat strapunge pielea omului pentru a se hrani cu sângele sau. Inainte de a se hrani, plosnita este foarte mica, maronie la culoare si cu aspect fragil, dar corpul sau umflat de sângele supt se mareste si devine rosu. Plosnita se intoarce apoi in ascunzatoarea sa, intre cusaturile saltelei sau in crapaturile din pereti, unde ramâne câteva zile, digerându-si hrana. Foamea o determina sa plece din nou in cautarea hranei, in general noaptea. Când musca, plosnita injecteaza un fluid care provoaca iritatie, inflamatie si mâncarimi. Poate transmite diverse boli”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri