Primarul Gheorghe Andries, alaturi de Andrei Seto, director AFIR

Din aceasta saptamâna, localnicii din Plopana si din imprejurimi au un târg saptamânal modernizat cu bani europeni. Investitia este de peste 100.000 de euro, din care 70.000 de euro, bani de la UE, si diferenta, din resurse locale. Finalizarea acestui nou obiectiv din comuna a durat doar trei luni. Târgul, cu o suprafata de 12.000 de metri patrati, este amplasat pe locul vechiului obor din comuna, infiintat prin hrisov domnesc prin anii 1830.

„Este un proiect depus in cadrul Grupului de Initiativa Locala (GAL) «Colinele Tutovei», cu o valoare relativ mica, de 71.000 de euro, dar care are o importanta deosebita in cadrul acestei comune. Suntem convinsi ca va ajuta foarte mult la dezvoltarea localitatii si a regiunii. Prin urmare, felicit intreaga echipa care a lucrat la acest proiect si nu numai, pentru ca am gasit aici o deschidere si din partea primarului si a administratiei locale. Lucru care, de altfel, se poate vedea, comuna Plopana fiind pe locul 2 intre cele 20 de localitati membre ale Grupului, in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, cu 341.000 de euro”, a declarat Andrei Seto, directorul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) Bacau.

Obor cu traditie

PUBLICITATE

Finantarea proiectului a fost asigurata din fonduri UE obtinute, prin masura 3.2.2. – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea în valoare a mostenirii rurale”. „Prin acest târg, cu o traditie seculara in vatra satului, ne-am propus sa aducem obiectivul la standardul cerut de autoritatile statului. Astfel, am venit cu o hala inchisa pentru desfacerea produselor agricole, cu module de piata, acele tarabe, am facut o sectorizare in privinta vânzarii animalelor – pasari, porcine, ovine, bovine, cabaline etc – , plus o rampa de incarcare, cântar de animale, iar pe linie de mediu, o rampa unde se depoziteaza ambalajele si gunoiul menajer din zona târgului”, a declarat Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana.

Importanta obiectivului e cu atât mai mare cu cât, inca de la infiintare, comuna Plopana a reprezentat un pol economic, aici, din vechi timpuri, având loc schimburi de marfuri intre localnici si cei din imprejurimi. Interesant este ca, la târgul agricol din Plopana, amplasat in diferite locatii (multa vreme, in cea actuala), oamenii se strângeau cu carutele si faceau schimburi de animale, cereale, comert cu diferite produse etc. De altfel, si in prezent, in fiecare zi de miercuri, aici se aduna sute de masini, carute si alte mijloace de transport, gospodari adunati de peste tot, din localitatile vasluiene Dragomiresti, Mâlosu, Gârceni, dar si de pe la Lipova, Odobesti, Secuieni, Colonesti etc, aflate in judetul Bacau. Taxa de intrare in târg este de 1 leu pentru fiecare caruta si 10 lei pentru masini mari.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Foarte trist…un aspect dezolant…iti da impresia ca te afli undeva in India!!!Cetatenii acestiu sat ar trebuia sa fie mai gospodari,mai operativi.Sigur primarul acestei comune(sat) nu se implica in nici un fel.

LĂSAȚI UN MESAJ