Constantin Teodorescu, administratorul Ceravis SRL, are la Itesti o livada de 100 de hectare de ciresi, meri si pruni. Productia a fost buna, insa, din pacate, grindina si furtunile de la sfârsitul lunii mai au distrus 40-50 la suta din productia de pe jumatate din suprafata ocupata de pomii fructiferi.

In plus, din cauza ploilor abundente, multe fructe au crapat. “E o vara capricioasa, foarte instabila din perspectiva precipitatiilor si a regimului termic”, arata Constantin Teodorescu. Cu toate acestea, “in acest moment, e mai bine decât anul trecut.” Pentru Gheorghe Florea, care are o livada de 95 de hectare, sezonul 2014 nu este prea bun.

“A batut grindina si a distrus 70-80 din productie pe intreaga suprafata. Ce sa facem, impotriva naturii nu avem nicio putere!” arata proprietarul livezii “Mere de Itesti”. De fapt, nu e chiar asa, ar exista solutii, revine Gh. Florea, “am putea monta plase antigrindina, dar nu ni le permitem. Deocamdata.”

PUBLICITATE

“Nu vom mai avea livezi pe dealuri”

Adrian Mihalache, care, impreuna cu Dragos Mihalache, varul sau, a infiintat o livada in Plopana accesând fonduri europene, arata ca au fost probleme cu rapanul la mar: “A plouat si nu s-a putut interveni, dupa care am avut un atac de rapan. Am reusit insa sa-l oprim. Livada având o suprafata mica, in 3-4 ore terminam de stropit.”

Ing. Neculai Nistor, care are o livada de meri tot in Plopana, apreciaza ca 2014 nu este un an prea bun pentru pomicultura: “Au fost multe ploi, frig, fara zbor de albine in perioada de inflorire. Nu au fost conditii prielnice polenizarii. Peste tot au fost probleme. Am discutat cu specialisti din Suceava si Vaslui si mi-au spus ca productia e de 30 la suta.”

Visinii s-au imbolnavit de monilioza, iar la mar sunt mari probleme din cauza rapanului, arata Neculai Nistor: ”Multe tratamente, multe cheltuieli, ceea ce va ridica pretul de cost.” Asa e in pomicultura, din cinci ani, trei sunt prosti.

“Daca vrem sa lucram la cel mai inalt nivel si sa avem control asupra productiei, trebuie sa folosim plase antigrindina si folie antiploaie. Chinezii au trecut la livezi in solarii. Acesta e viitorul, nu vom mai avea livezi pe dealuri.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ