La nivelul județului Bacău, luna trecută, a fost atins un adevărat record în ceea ce privește amenzile aplicate pentru nerespectarea legislației muncii. Astfel, nu mai puțin de 20 la sută dintre angajatorii verificați de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost surprinși că se abat de la legislația menționată și, ca atare, au fost amendați. Mai exact, din cei 333 agenți economici supuși controlului, 63 au suportat amenzi în sumă totală de 559.000 lei. Peste 75 la sută din această sumă o reprezintă sancțiunile dispuse de către inspectorii ITM pentru încălcarea actelor normative referitoare la domeniul relațiilor de muncă. Practic, dintre cei 147 angajatori, verificați din acest punct de vedere, 46 au fost sancționați contravențional. Dintre aceștia 29 au fost ”premiați” cu amenzi care au însumat 415.000 lei, iar 17 au primit avertisment. Cum  era de așteptat, din domeniul amintit, nici de această dată nu au lipsit cazurile de muncă ”la negru”.

Referindu-se la acest fenomen, Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău, ne-a declarat:

”Pe parcursul lunii iulie 14 angajatori au fost depistați că practicau munca fără forme legale. În această situație la ei au fost identificate, în total, 19 persoane. Dintre acestea, șapte nu aveau încheiat contract individual de muncă, iar cinci nu erau introduse în registrul salariaților, respectiv în REVISAL. Alte șapte lucrau în perioada în care angajatorul le suspendase contractul, pentru șomaj tehnic. Toți angajatorii în cauză au fost sancționați contravențional. Au fost aplicate amenzi în valoare totală de 380.000 lei”.

Tot în domeniul relațiilor de muncă, s-au constatat și alte abateri care au determinat amendarea celorlalți 15 agenți economici și aplicarea celor 17 avertismente. O parte dintre angajatori nu respectau prevederile legale privind munca suplimentară și de noapte. Alții au încălcat actele normative care se referă la repausul săptămânal și la registrul general de evidență a salariaților, în format electronic (REVISAL). Valoarea totală a amenzilor aplicată celor 15 este de 35.000 lei.PUBLICITATE