29 martie 2024
OpiniiEditorialPlătești pentru cât arunci

Plătești pentru cât arunci

Două lucruri bune s-au întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute. Unul nu a depins de noi, pământenii, anume că a început să ningă, iar zăpada a acoperit gunoaiele abandonate în spațiile publice de cei „crescuți” într-un anume fel. Am văzut săraci aruncând ambalajul în stradă și bogați care îl bagă în buzunar, dar și invers. Cei șapte de acasă sunt cheia.

Dacă tatăl zvârle punga cu gunoi spre container de la zece metri, fără să-i pese că se sparge sau ajunge alături, nu tot așa va face și odrasla? Pentru ca locul în care trăim să fie mereu curat e necesar ca serviciile de salubritate să lucreze bine, iar noi să păstrăm curățenia.

Al doilea lucru bun petrecut săptămâna trecută vizează tocmai sistemul de salubrizare. Decidenților le-a venit mintea la cap și au cerut să fie aplicat principiul „plătești pentru cât arunci”, care e și corect, și eficient. La fel de important e faptul că primarii îi vor putea taxa pe agenții economici. Astfel, vor avea putere, dar și răspundere. Mă întreb dacă, de azi înainte, prietenii lor – proprietari de restaurante, măcelării, aprozare etc. – vor plăti pentru ridicarea deșeurilor.

Foarte mulți nu au plătit până acum deoarece nu au contract cu Romprest. Cum scapă de gunoi? Îl duc, pe furiș, la platformele publice, costurile fiind suportate de comunitate. Sute de kilograme de coji de cartofi, oase și legume stricate sunt aruncate de restaurante și magazine în containerele din cartier. Repet, aceste „persoane juridice” nu plătesc deoarece nu au încheiat contract cu operatorul. Nu au vrut să încheie.

În schimb, „persoanele fizice” care muncesc pe șantierele din Italia și Germania figurează pe lista plătitorilor chiar dacă nu produc gunoi acasă. Ei, bine, situația se va schimba: și firmele vor plăti taxă de salubrizare către primării. Și mai bine ar fi dacă, aplicând regula „plătești pentru cât arunci”, s-ar cântări (ori limita) gunoiul fiecăruia. Unii duc la ghenă doar punga cu deșeuri menajere, alții, bucăți de beton, faianță, frigidere și canapele rupte.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri