Operatorii economici care administreaza aeroporturile urbane sunt obligati sa elaboreze harti strategice de zgomot si planuri de actiune pentru reducerea acestuia. Regia Autonoma (RA) Aeroportul International „George Enescu” Bacau a asigurat realizarea hartilor de zgomot, apoi a Planului de actiune pentru prevenirea si reducerea zgomotului generat de traficul aeroportuar.

Planul – elaborat de Enviro Consult SRL si verificat de Agentia pentru Protectia Mediului Bacau – contine masuri pentru urmatorii cinci ani. Acestea vizeaza limitarea zgomotului provenit de la miscarile aeronavelor in aer si de activitatea la sol, respectiv procedurile de pornire/oprire a motoarelor, rularea pe pista si frânarea.

Deocamdata, nu exista expunere a populatiei si cladirilor la valori ale nivelului zgomotului care sa depaseasca limita admisa de lege. In urmatorii ani, Aeroportul Bacau va actiona pentru mentinerea sau reducerea numarului de persoane expuse prin promovarea si sprijinirea, la nivelul ministerului, a legislatiei de reglementare si zonare a regimului constructiilor in ariile delimitate de hartile de zgomot, mai exact in zonele invecinate cu aeroportul si pe coridoarele de zbor.

Prognozele efectuate nu indica posibilitatea ca traficul sa creasca atât de mult pe Aeroportul Bacau, in urmatorii zece ani, incât sa fim poluati fonic. „Daca, totusi, traficul ar creste atât de mult incât zgomotul sa depaseasca limita prevazuta de norme, se pot monta panouri fonoizolante pe aeroport. De asemenea, locuintele pot fi izolate fonic, daca ete cazul”, arata Oana Chelaru, directorul RA Aeroportul Bacau.

Zgomotul este resimtit mai puternic noaptea dar, in mod obisnuit, Aeroportul Bacau nu este deschis 24 de ore din 24, mai explica Oana Chelaru. Un argument linistitor e si faptul ca tehnicile de construire a aeronavelor merg in directia reducerii poluarii fonice.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ