Asociatia Administratorilor de Piete din România, organizatie la care este afiliata si Directia Pietelor Bacau, a pornit ofensiva impotriva marilor retaileri. Astfel, respectând sloganul „Traieste sanatos, manânca româneste!”, Asociatia sustine propunerea legislativa de închidere a hypermagazinelor duminica si în zilele de sarbatori legale. Pietarii dau exemplul unor state din Occident – Germania, Spania, Austria, Ungaria etc. – unde s-a limitat programul de functionare al supermarketurilor si hypermarketurilor în weekend.

„Noi sprijinim producatorii agricoli si promovam prezenta produselor agricole traditionale în pietele agroalimentare, în principal prin asigurarea de spatii de vânzare pentru producatorii agricoli mici si mijlocii. De exemplu, numai in cele doua piete, Centrala si Sud, plus Piata de goss, putem pune la dispozitie circa 700-800 de spatii de vânzare. La care putem adauga si cele circa 200 de locuri din cele doua piete private, respectiv Nord si Aviatorilor”, a precizat Vasilica Busuioc, seful Directiei Pietelor Bacau.

In plus, pietarii asigura ca pietele agroalimentare administrate de membrii organizatiei dispun de suficiente locuri pentru desfacerea în cele mai bune conditii a produselor de calitate obtinute de producatorii agricoli, putându-se astfel suplini închiderea hypermagazinelor duminica si în zilele de sarbatori legale.

PUBLICITATE

„Consideram ca aceasta masura ar putea duce la înfiintarea de piete mobile în zilele de duminica si în zilele de sarbatori legale. Noi am mai avut astfel de actiuni, in urma cu 4-5 ani, in zona de la iesirea spre Adjud, când nu existau atâtea supermagazine. Prin aceasta masura credem ca vor fi avantajate magazinele de proximitate si micii comercianti, acestia colaborând foarte bine cu producatorii agricoli”, a completat Vasilica Busuioc.

Totodata, se crede ca prin promovarea si sustinerea initiativei legislative, se va incuraja productia agricola cu efect imediat in stoparea exodului tinerilor agricultori în alte tari. Pietarii pun scaderea productiei agricole si a suprafetelor agricole lucrate in cârca statului român care „nu protejeaza interesele tinerilor fermieri”.

Loc pentru toata lumea

Potrivit Asociatiei pietarilor, „cultura shopping-ului de weekend” este o falsa problema, in conditiile in care magazinele retail au doar circa 15 ani de când sunt în România. „Putem vorbi cel mult de o «reeducare» a cumparatorilor, reeducare facuta de retaileri prin diversele promotii de weekend”.

„Acest comportament, aceasta cultura a shopping-ului poate fi cu siguranta reorientata spre prima parte a weekendului, sau chiar în celelalte zile ale saptamânii. În felul acesta, cu siguranta, nici bugetul retailerilor si nici bugetul de stat nu vor fi afectate, întrucât volumul vânzarilor va ramâne sensibil egal cu cel din prezent, doar zilele în care se vor face cumparaturi vor fi altele”, sustin reprezentantii Asociatiei Administratorilor de Piete din România. Acestia mai cred ca initiativa va impulsiona populatia marilor orase pentru ca, în ziua de duminica, sa-si canalizeze eforturile spre alte actiuni: cultura, sport, divertisment etc.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Povestiri cu final nefericit pentru cei ce doresc inchidera supermarketurilor duminica.
    Acest lucru nu convine guvernantilor….de ce? …ei stiu!
    Salariile celor din supermarketuri nu sunt duble duminica cum a spus dl. Ponta! Sporul este intre 10 si 25% , in functie de magazin.

  2. Si se asteapta s ama duc la piata cand se practica preturile alea astronomice duminica???Merci dar pas!Si sunt si la piata multe legume si fructe de import.Nu vad mare diferenta!mai alungati coloratii aia ca altfel nu mai punem piciorul prin piete.

  3. SA NE SPUNA DOMNU BUSUIOC CATI SUNT PRODUCATORI ADEVARATI IN PIETILE DIN BACAU IN PIATA SUD SUNT NUMAI SPECULANTI IAR PRODUCATORI NU AU LOC LA MESE SI LI SE IMPUNE DE SPECULANTI CE PRETURI SA PRACTICE DACA NU SE SUPUN SUNT AMENINTATI SI CHIAR AGRESATI DE TIGANI CARE DIRIJEAZA PIATA SUD ACESTI SPECULANTI SA FIE SCOSI DIN PIETE DE VREO 20 DE ANI EI FAC LEGILE PRIN PIETILE BACAULUI PE ADEVARATI PRODUCATORI CINE AI PROREJAZA

  4. Supermarketurile sa practice preturile din tarile de origine ! Faceti cumparaturi de 450 lei intr-un supermarket din Romania si compara cosul cu aceleasi produse cumparate dintr-un supermarket din Germania ,Franta sau Italia .Care este mai plin ?? Supermarketurile din Romania sa respecte programul din tarile de origine .Nu cred ca ve-ti vedea supermarketuri deschise pana la orele 24 si nu calca nimeni prin ele . In tarile civilizate ve-ti vedea sambata (pana la 15) si duminica magazine inchise . In zilele decretate oficial libere ori in zilele de sarbatoare religioasa magazinele sunt inchise , dar in Romania sunt deschise pana la orele 22-24 !! Au fost cazuri in care in ziua de Paste ,un supermarket cu tara de origine Austria a avut magazinele deschise ! Intrebarea unui prieten din Graz a fost : La voi magazinele sunt conduse de pagani ?? In apropierea Craciunului sau Pastelui la noi preturile cresc cu pana la 15-25 % in tarile civilizate ai reduceri peste reduceri ! Niste prieteni au sosit in Romania in prejma Craciunului si am mers la cumparaturi intr-un supermarket ,au ramas mirati de preturi !!i : LA VOI NU SUNT REDUCERI DE SARBATORI ? Eu am raspuns : Bine ai venit in Romania !

LĂSAȚI UN MESAJ