– tabla de sah a fost sculptata in prizonierat la rusi – in cariera sa, ofiterul român a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazu clasa a III-a

Putini bacauani stiu ca unitatea militara 01983 Parasutisti, gazduieste in incinta sa Muzeul National Militar „Ferdinand I”, filiala Bacau. Una din piesele de rezistenta expuse in acest muzeu reprezinta o cutie de sah a carei piese de lemn au fost lucrate manual de un soldat aflat intr-un lagar rusesc.

Se pare ca sculptorul pieselor de sah a fost cpt. Victor Botocan, acestea fiind lucrate in anul 1944, pe frontul de est, in perioada de prizonierat a ofiterului român.

„Tabla de sah ne-a fost donata in ’95, de Gabriela Oproiu, fiica militarului. Se spune ca talentul lui pentru sculptura l-a salvat de la o moarte cumplita, pentru ca lucrarile lui l-au impresionat pe comandantul lagarului.

sah soldat 4

Acesta i-ar fi cerut sa-i faca si lui un set de sah”, declara Viorica Francisco, conservator. Piesele de sah salvatoare reprezinta sculpturi ale dacilor si romanilor, asa cum si i-a imaginat autorul. Botocan a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazu clasa a III-a in 1942, in luptele pentru Odessa, unde a comandat un pluton de cercetasi alpini.

sah soldat 2

Despre „comorile” aflate in curtea muzeului gazduit de Batalionul 630 Parasutisti „Smaranda Braescu” Bacau, intr-o editie viitoare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Pacat ca acest muzeu militar din incinta Unitatii de Parasutisti nu este accesibil si populatiei din Bacau. Nu stiu sa existe la poarta unitatii un orar de vizitare. Este un muzeu de istorie foarte bine pastrat, reabilitat de fosta scoala de ofiteri in rezerva.

LĂSAȚI UN MESAJ