Debransarile se aproba doar pe baza de autorizatie de constructie/Foto: Ramona Ionescu

– un nou regulament de deconectare/debransare de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica din municipiul Bacau este pe cale sa declanseze un nou scandal in oras
– bacauanii care vor sa renunte la serviciile furnizorului de agent termic au nevoie acum de o autorizatie de constructie emisa de Primaria Bacau

Conducerea Thermoenergy Group SA Bacau a remis asociatiilor de proprietari o adresa prin care proprietarii de apartamente care doresc sa se debranseze de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic trebuie sa indeplineasca o serie de noi criterii. Pentru a intra in posesia procesului verbal de debransare, solicitantii trebuie sa se adreseze unei persoane fizice sau juridice autorizata in proiectare instalatii termice, pentru intocmirea documentatiei tehnice/referatului tehnic de specialitate.

La acest capitol, Thermoenergy ii indruma pe proprietari catre câteva firme de profil, cel mai probabil cele agreate de furnizorul de agent termic. Apoi, proiectantul trebuie sa obtina avizul de la Thermoenergy Group SA Bacau pentru documentatia tehnica/referatul tehnic de specialitate intocmit. Urmatorul pas presupune obtinerea acceptului vecinilor cu pereti comuni, dupa informarea prealabila a acestora despre efectele debransarii apartamentului de la incalzire si apa calda de consum, efecte prevazute in documentatia tehnica.

PUBLICITATE

 

Un alt criteriu vizeaza obtinerea acceptului asociatiei de proprietari, exprimat in Adunarea Generala, lucru aproape imposibil de realizat, intrucât aceasta sedinta se intruneste o data pe an sau maxim de doua ori, când se convoaca Adunarea Generala Extraordinara, pentru situatii speciale.

Se cere autorizatie de constructie

Cireasa de pe tort se regaseste la punctul cinci in lista noilor criterii. Solicitantul trebuie sa obtina de la Primaria Bacau o autorizatie de constructie care va tine seama de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel incât conditiile de mediu din imediata vecinatate sa nu fie influentate si sa fie respectat privilegiul de a asigura un mediu curat pentru vecini.

Când are toate aceste documente, solicitantul trebuie sa depuna la sediul Thermoenergy Group SA Bacau sau la punctul de lucru din strada Trandafirilor (in spatele magazinului „Luceafarul”) documentatia completa. Aceasta trebuie sa cuprinda o solicitare scrisa de efectuare a lucrarilor de debransare, acceptul vecinilor cu pereti comuni, documentatia tehnica avizata de Thermoenergy si autorizatia de constructie. In momentul depunerii documentatiei complete, persoana in cauza va fi informata asupra zilei in care se va face lucrarea de debransare.

Actiuni descurajante

Vestea s-a raspândit cu repeziciune printre locatari, iar primele reactii nu sunt deloc favorabile. Nemultumiti de serviciile furnizorului de agent termic, unii proprietari au decis sa-si monteze alt sistem de incalzire. Acum, când au reusit sa-si achizitioneze centrala termica, se lovesc de niste criterii pe care multi le considera aberante.

„Gaselnita asta cu autorizatia de constructie este clar o piedica pentru cei care vor sa se desprinda de la Thermoenergy. Voiam sa-mi montez o centrala de apartament, tocmai pentru ca la mine in bloc sunt multe apartamente nelocuite, iar sistemul de recirculare al apei calde nu mai functioneaza. Am ajuns sa am consum mare la apa calda, pentru ca de cele mai multe ori aceasta curge rece pe teava. De unde sa-i iau pe vecini, daca acestia sunt plecati de ani de zile din tara? Cât o sa dureze eliberarea acestei autorizatii de constructie? Eu vreau sa-mi montez centrala acum, nu când vor cei de la Thermoenergy”, declara Dinu Gheata, locatar.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari nu sunt nici ei lamuriti pe deplin cu privire la noile criterii aplicate pentru debransare.

„Nu s-au schimbat foarte mult aceste criterii. Cerem o autorizatie de constructie pentru cosul de fum care pleaca de la centrala de apartament, iar Ordinul nr. 91/2007 al ANRSC asa prevede. Noi am incercat sa renuntam la aceasta prevedere si avem in acest sens documente justificative”, declara Narcisa Antoneac, purtator de cuvânt la Thermoenergy Group SA Bacau

In cadrul discutiilor premergatoare adoptarii Hotarârii Consilului Local, consilierul Iulian Stoican a venit cu un amendament, iar HCL nr. 137 din 30.06.2015 a fost modificat. „La articolul 247, cel cu privire la solicitarea unei autorizatii de constructie pentru montarea unei surse de incalzire individuala, as dori sa scoatem acest lucru, acest articol, sau mult mai bine ar fi sa-l completam, doar pentru acele surse de energie comune. Ca idee, la nivelul fiecarui apartament se pot monta fara autorizatie de constructie panouri electrice de incalzire si ca exemplu, daca o scara de bloc solicita, toata, sa se debranseze de la sistemul centralizat, este necesara o autorizatie de constructie pentru acea sursa de energie comuna. La nivel individual, consider ca nu este nevoie”, declara Iulian Stoican, la acel moment.

Amendamentul formulat de consilierul Iulian Stoican a fost aprobat, iar art. 247 din Anexa nr.1 la HCL nr. 137 din 30.06.2015 a fost modificat in conformitate cu amendamentul. La acea data, Ovidiu Popovici, secretarul Municipiului Bacau, nu a contrasemnat Hotarârea nr. 137 din 30.06. 2015 a Consilului Local, intrucât amendamentul propus de Iulian Stoican si aprobat de Consilul Local incalca dispozitiile art. 247 din Ordinul 91 din 20 martie 2007 al presedintelui ANRSC.

In exercitarea atributiilor de verificare a actelor administrative ale Consilului Local, prefectul judetului Bacau a transmis Consiliului Local al Municipiului Bacau adresa nr.ME/15158 din 29 iulie 2015, prin care a solicitat reanalizarea art. 247. Astfel, art. 247 din Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termica are urmatorul cuprins:

„In situatia in care deconectarea se face cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un alt sistem de incalzire individual, modificarea sistemului de incalzire individual se va face numai cu autorizatie de construire, obtinuta in conditiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel incât conditiile de mediu din imediata vecinatate sa nu fie influentate si sa fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.”

„In acest moment, din cauza necunoasterii dispozitiilor legale in vigoare, in municipiul Bacau s-a creat impresia ca Thermoenergy impune consumatorilor / utilizatorilor serviciului de alimentare cu energie termica in sistem centralizat o conditie aberanta si nelegala in vederea aprobarii deconectarii / debransarii. Noi nu dorim decât sa fie respectata o prevedere legala, care este in vigoare din anul 2007, dar nepusa in aplicare pâna acum”, declara Sergiu Marius Pavel, director comercial la Thermoenergy Group SA Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Aceasta socieate are un comportament dictatorial,mentalitati vechi care nu au nimic de a face cu prezentul.Ingradeste cetateanului dreptul de a opta pentru felul in care sa-si incalzeasca locuinta si nimeni nu ia nici o masura impotriva lor.Dupa ce ca au preturi enorme pe facturi,nu vad ce investitie au facut in modernizarea retelei de incalzire.Permanent apar conducte care se sparg si inunda strazi intregi,temperatura apei calde care ajunge la locuinta este foarte mica iar ei au mereu pretentii.Problema e simpla,nu trebuie decat un sudor ca sa te debransezi,taie si sudeaza conducta,ce mare branza de proiect mai trebuie..??Iar acordul vecinilor e inca o prostie.Daca eu sunt certat cu vecinul si ala nu semneaza..??Dar daca vecinul este plecat si are caloriferele inchise..??Dar daca plec eu cinci ani si opresc caloriferele,nu ar fi la fel ca la debransare??Societatea asta a uitat ca suntem in capitalism??…..Bun,raman bransat,dar vreau apa calda incalzita cu lemne ,nu cu carbune,vreau sa primesc apa calda prin conducta de plastic si nu prin cea metalica….samd

    • … comportament dicatorial si invrajbirea populatiei, a celor care primesc subventie 100% pe timp de iarna ca sa ramana bransati la sistemul centralizat, impotriva celor care si-au montat centrale de apartament. Thermoenergy practica un fel de santaj: ramaneti in sistem ca va dam gratis (atunci cand nu avem avarie!). Asa au “rezolvat” si problema contorizarii. Pai, ce sa mai contrizam daca e gratis?! Si cand nu e, ce sa mai contorizam?! Ar trebui verificate atat legalitatea infiintarii acestei firme cat si metodele pe care le practica.

LĂSAȚI UN MESAJ