2 mai 2024
Zona zeroNew PressPictorul naiv Ioan Măric: ”Fiecare lucrare pe care o fac este inspirată...

Interviu New Press

Pictorul naiv Ioan Măric: ”Fiecare lucrare pe care o fac este inspirată din lada noastră de zestre”

Pictorul băcăuan Ioan Măric, unul dintre cei mai cunoscuți artiști naivi din România, a câștigat, anul acesta, Premiul I la cea de-a XXXIII-a ediție a expoziției – concurs ”Salonul de Primăvară al Artei Naive”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău, în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău.

În interviul care urmează, Miruna Maria Hanganu (clasa a III-a), elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău, îl provoacă pe artistul băcăuan să dezvăluie povestea lucrării premiate.

Miruna Maria Hanganu (clasa a III-a): Eu mă numesc Miruna, am 9 ani și sunt din Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău. Dumneavoastră cum vă numiți și din ce localitate sunteți?



Ioan Măric: Eu mă numesc Ioan Măric, mi se spune Bădița Ioan Măric, sunt un pictor de artă naivă înnăscut, eu lucrez din suflet, fiecare lucrare pe care o fac este inspirată din lada noastră de zestre, cu obiceiuri, datini, tradiții. Trebuie să crești mai mare să participi și tu la viața satului, să vezi ce frumos lucrezi atunci când participi la viața satului, la toate obiceiurile și datinile, atunci îți curg ideile și vine inspirația.

La această mare expoziție am câteva lucrări pentru care sunt bucuros că le-am expus. La ora actuală, am expoziții internaționale, în Congo, și în mai multe țări. Iar în luna aprilie  trimit expoziții în străinătate, la Ankara, la un mare muzeu, unde particip cu clasa mea, cu domnișoarele care au expus și aici.

Miruna Maria Hanganu: Ce exprimă lucrarea dvs. pentru care ați câștigat premiul I la Salonul de Primăvară al Artei Naive?

Ioan Măric: Această lucrare este „Viața satului”, inspirată de satul meu natal. Eu am făcut și-un tren, nu-i este trenul cu gară și autogară, dar am dat drumul la imaginație, că la arta naivă trebuie să ai imaginație, să le dai drumul gândurilor, ideilor, să povestești frumos. Atunci te simți mai bine, în largul tău, când povestești, numai lucrând îmi vine inspirația să lucrez, domnișoară. E satul meu natal cu tot, casa popii, biserica din deal, biserica din vale și tot ce este frumos eu aduc pe pânzele mele.

Miruna Maria Hanganu: Ce ați simțit când ați pictat lucrarea?

Ioan Măric: Eu, în primul rând, simt o degajare, ceva foarte frumos, este o terapie, este o terapie prin artă, și, dacă vrei, poți pune și o muzică, așa, în surdină, și atunci îți merge pensula cântând precum privighetoarea.

Miruna Maria Hanganu: Aveți o pictură preferată din expoziție, în afară de lucrările dumneavoastră?

Ioan Măric: Eu am stilul meu și îmi păstrez stilul meu. Îmi place ca fiecare persoană care vine aici să aibă, cum se spune, stilul, gama și compoziția, că atunci va fi cunoscut și peste mări și țări. Dacă nu-și păstrează stilul și nu pictează cu sufletul, nu a făcut nimic.

Miruna Maria Hanganu: De ce v-ați înscris la acest Salon?

Ioan Măric: Este o mare sărbătoare pentru noi întâlnirea cu noua generație, la acest Salon, aici se vede munca tinerilor artiști de artă naivă, dar și a bătrânilor.

Miruna Maria Hanganu: Vă mulțumesc că ați participat la acest interviu!

Ioan Măric: Felicitări și ție … și succes … și doamnei profesoare, felicitări!

Interviu realizat de Miruna Maria Hanganu (clasa a III-a), elevă la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

Prof. coord. Laura Huiban 

Foto credits: Cosmin Avadani (clasa a XI-a) și Tudor Avadani (clasa a IV-a), elevi la Cercul de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri