Pe acorduri de pian, marţi au debutat serbările de iarnă la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. A fost vernisată expoziţia de pictură naivă a Catincăi Popescu şi vizionată expoziţia de măşti cu personaje specifice sărbătorilor de iarnă, iar evenimentul s-a încheiat cu un program de colinde.
Prezentarea cunoscutei pictoriţe Catinca Popescu a fost făcută de pictorul Ilie Boca şi de criticul de artă Iulian Bucur, care i-a introdus pe cei prezenţi, cei mai mulţi elevi, în tainele picturii naive, explicând prin ce se deosebeşte ea de celelalte ramuri ale artei plastice şi exemplificând cu tablourile expuse.

Catinca Popescu a mărturisit „de mică, am văzut cum se fac culorile din pământ, cărămidă, frunze de nuc, de gutui fierte şi coji de ceapă. s…t Mi-a plăcut să pictez amintiri din copilărie, să ilustrez lanurile de porumb şi floarea soarelui, pădurile şi obiceiurile din sat“. A admirat, la rândul său frumuseţea măştilor confecţionate de elevi şi armonizarea lor cu tablourile sale.
În continuare, eleve ale Colegiului au adus magia colindelor, completând într-un mod fericit întâlnirea.

Mulţumind tuturor invitaţilor şi participanţilor la acest triplu eveniment, prof. Călin-Leon Boambă, directorul Colegiului, a încheiat: „Este o mare onoare pentru noi că am avut-o azi printre noi pe doamna Catinca Popescu, pictor naiv reprezentant de seamă al patrimoniului cultural băcăuan. Creaţiile dumneaei ne pun în faţă cu universalitatea primordialităţii din care reies şi pentru un novice în pictură trei valori fundamentale pentru noi: sărbătoarea, satul românesc şi fiorul lăuntric al adevăratei arte”.
Ana ChiscopPUBLICITATE