Au trecut peste 2000 de ani şi dacii revin pe vechile teritorii. De data aceasta nu pentru a-şi apăra râul şi ramul, câmpiile şi munţii, locurile sfinte, ci doar pentru a ne povesti despre vitejia lor în faţa celor care nu mai încăpeau în propriile graniţe, despre viaţa lor, despre port, arme, obiceiuri.

Ca şi anul trecut, Festivalul Geto-Dacic a fost deschis cu parada nimfelor, a vitejilor daci şi a romanilor, fiecare cu portul şi armele lor, care au pornit de la statuia lui Ştefan cel Mare, au trecut prin faţa Prefecturii, apoi până la Primăria Bacău, revenind în centru, în aplauzele a mii de băcăuani, în marea lor majoritate copii şi tineri.

Cu statura lui impunătoare, îmbrăcat tot în alb, Aurel Dencşorean, membru al Asociaţiei „Valea Dacilor” din Orăştiei, de la porţile Cetăţii Sarmisegetuza, a deschis festivalul, mulţumind pentru frumoasa primire, invitând băcăuanii sâmbătă şi duminică în Parcul Gherăieşti, acolo unde vor vedea pe viu meşteşugurile vechi ale dacilor, luptele dintre daci şi romani, asediul unei cetăţi dacice, dar şi alte surprize, pregătite pentru acest festival.



La deschidere a fost prezent şi Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean, care a aprins focul sacru al dacilor, după care s-a adresat publicului şi membrilor asociaţiilor prezenţi în Bacău:

„Ne-am dorit să oferim copiilor, tinerilor, acum, aici, în Piaţa Tricolorului, mâine în Parcul Gherăieşti, o lecţie de istorie predată pe viu, unde vor fi prezentate, de invitaţii noştri din toată ţara, aspecte din viaţa civilă şi militară a dacilor, dar şi a romanilor din acea perioadă, într-o formă accesibilă, artistică dacă pot spune aşa. Va fi o călătorie în timp, la rădăcinile noastre, mai ales că astăzi este Ziua Limbii Române, în anul Centenarului Marii Uniri. De aceea vă invităm să fiţi parte a acestui spectacol-istoric, un mare spectacol şi vă invităm să încercaţi să intraţi în atmosfera acelor vremi. Mulţumesc invitaţilor noştri pentru darul pe care ni-l fac şi pentru efortul extraordinar pe care l-au făcut.”

Festivalul Geto-Dacic este organizat de Asociaţia AROMAR şi Asociaţia Culturală „Geto-Dacii din Moldova” (preşedinte Constantin Lăpuşneanu), Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Consiliul Judeţean şi Primăria Bacău.

Cei peste 200 de daci şi de romani sunt membri ai Asociaţiilor Terra Dacica Aeterna, Garda Apulum, Hystoria Renascita, Legio Ferrata, Legiunea Cohorta I Italica din Bulgaria, Terra Dacica Braşov, Terra Dacica Sibiu, Sarmaţii Braşov, Geto Dacii Moldoveni, Geto Dacii Subcarpatici, Nimfele din Zalău.
Sămbătă şi duminică, în Parcul Gherăieşti, începând cu ora 12.00, băcăuanii vor putea asista la demonstarţii militare, lupte de gladiatori, dansuri antice, târguri de scalvi, războaie traco-romane, daco-romane etc.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"