28 martie 2024
EconomiePiata, primitoare pentru masa de paste

Piata, primitoare pentru masa de paste

Cu doar câteva zile inainte de sarbatoarea crestinilor otodocsi, piata mare a Bacaului era plina de miei proaspeti adusi de ciobanii din tot judetul. Preturile…pentru toate buzunarele. Daca saptamâna trecuta, kilogramul de miel se vindea si cu 25 de lei, ciobanii au inteles ca trebuie musai sa-si vânda marfa si au fost dispusi sa mai „umble” la pret.

„Dupa buzunarul fiecaruia. Poti lua si la «impacaciune». As vrea unul de 12-13 kile. Anul trecut, am luat unul super, numai carne macra, berbecut la vreo 30 de kile, cu 18-19 lei kilogramul”, spune Constantin Viziru, din Bacau. „Mi-au trimis niste banuti de la copii, din Cipru. Mi l-au lasat cu 18 lei kilogramul, il duc la tara”, spune Odorica Buznea, pensionara.

Revolta ciobanilor

„Nici noi n-avem bani, sa stiti. Anul asta, e prima data când vin, dar merge prost. Anul trecut, i-am dat de acasa, chiar daca pretul a fost mic, dar macar nu m-am chinuit”, se plânge Ionel Alexa, cioban din Slobozia, comuna Stanisesti. Oierii spun ca duminica si luni a mers mai greu, dar in timpul saptamânii, vânzarea merge ceva mai bine. Plus ca au mai vândut si de Pastele catolic. „E greu sa fii cioban in ziua de azi. Asta e, nu putem toti sa incapem la oras, mai trebuie sa fim si de la tara. Eu am 300 de oi si miei am taiat peste 100 si mai am de taiat tot cam pe atât”, spune Nicusor Marchidan, din Stanisesti. Lumea cumpara mai ales bucati de miel, pentru ca veniturile nu le permit sa cumpere un miel intreg. Mai ales pensionarii.



Ciobanii, insa, spun ca nici pretul de 23 de lei pe kilogram nu le aduce profit. Cel mult isi acopera cheltuielile.

„Este un pret subestimat, dar lumea nu-si da seama pentru ca nu face calcule. Ar trebui sa fie cel putin 25 de lei sau 23 de lei fara taxe. Pentru ca aici intra tot: veterinarul, masa la piata, cârligul in care agatam mielul, cântarul, taxa la abator etc. De asta prefer sa trimit clientul la mine la stâna, unde alege marfa, i-l tai pe loc si il dau cu 20 de lei de acolo.

Sau dau marfa la arabi, la turci sau greci, cu 10-11 lei, in viu. Cu sutele, nu 10-15 cât vând la piata. Acum, am venit sa vedem cum e treaba prin piata”, spune Irina Gheorghita, propietar de peste 600 de oi, din Letea Veche.

„Suntem sclavi la noi in tara. Arabii vin si ne fac ei pretul. Cu cât cumpara din Timisoara, la fel o fac si in Bacau sau Constanta ori Baia Mare. Asta pentru ca noi nu putem sa abatorizam sa dam la hypermarketuri, nu incapem acolo”, se plânge Ionel Spânu, cioban din Horgesti.

Si brânza-i pe bani

Alaturi, in hala de lactate, precupetele au umplut vitrinele frigorifice cu de toate. Laptele se vinde cu 5 lei bidonul de doi litri, portia de brânza proaspata cu 8-9 lei (sau 14 lei kilogramul), smântâna cu 8 lei kilogramul, casul de oaie cu 15 lei kilogramul (la fel si cel framântat).

Maria Ilies, de 51 de ani, din Bijghir, comuna Buhoci, are patru vaci, vreo 20 de capre, si vine la piata de 2-3 ori pe saptamâna. „Acum, este si post. Anul trecut a fost Pastele in aceeasi zi cu cel al catolicilor si s-a vândut mai bine. Nu-s bani, ca n-are lumea la oras, e greu. Dar, si noi muncim, la tara, de diminieata pâna noaptea, târziu.

Platim din banii astia lumina, telefonul, televizorul, plus mâncarea pe care n-o avem noi in gospodarie. ”, spune femeia. Ana Lupes, din Cârligi, a venit la piata cu ceva brânza de vaci, o galeata de smântâna, si niste oua de curca pe care cere 1,5 lei pentru fiecare bucata. Imediat da 5, dintr-un foc. N-ai cum sa nu observi ca batrâna sufera. Aflu ca din cauza unor ciocuri crescute in talpi. Plus ca si vitrina frigorifica, pentru care a platit 15 lei, s-a defectat si, acum, se teme ca i se strica marfa.

„Ce ma fac eu cu smântâna asta, s-a subtiat toata. Nu o mai ia nimeni”, ofteaza batrâna. Semnalez neajunsul conducerii pietei si, la scut timp, apare adjunctul directorului care decide, pe loc, sa o transfere la o alta vitrina care functiona, spre usurarea batrânei.

[wonderplugin_gallery id=”519″]

Verdeturi de Turcia

In zona cu zarzavaturi, furnicar de oameni, fiecare cumparând câte ceva de pus pe masa. Gasesti de toate, majoritatea, de la angrourile turcilor. Luma nu stie asta, dar ce mai conreaza, vine pastele sI trebuie sa ai ceva pe masa. Verdeturile – patrunjel, marar, leustean, salata, spanac, ceapa verde, loboda, usturoi verde, – se dau cu 1 leu legatura.

Cele din categoria „albitura”, cum ar fi radacina de pastârnac – 6 lei kilogramul, radacina de patrunjel – 8 lei kilogramul, telina – 5-6 lei kilogramul, iar restul – ridichi – 3 lei kilogramul, rosii – 5 lei kilogramul, castraveti – 7 lei kilogramul, morcovii – 3 lei kilogramul, ceapa uscata – 2,5 lei, cartofii de toamna – 1,8 – 2 lei kilogramul, hreanul – 10 lei kilogramul, varza verde – 3 lei kilogramul, sfecla rosie – 5 lei kilogramul, fasole uscata – 8-12 lei kilogramul.

Acriturile, nelipsite de pe masa de Paste, se dau cu 7 lei -varza murata (tocmai de la Milisauti, Suceava, adusa), si 10 lei – gogonelele si castravetii murati. La fructe, preturile, ca la hypermarket: mere la 2 – 2,5 – 3 lei kilogramul, pere la 7 lei kilogramul si…capsune grecesti, cu 9 lei kilogramul.

Mai mâncam si eco

Bacauanii care opteaza pentru produse ceva mai ecologice pot gasi rapid, cautând din priviri, taranii autentici, putini la numar, care se mai gasesc prin piata. Tanti Maria Cadar, de aproape 70 de ani, din Bijghir, ne atrage sfioasa cu frunze de tei si…potbal, prefecte pentru invârtit sarmale, si mai gustoase, zice femeia.

„Acum, ca nu prea este de prasit, vin de doua ori pe saptamâna. Mai am si niste bureti de spini sau de perji, cum le mai zicem noi. Ii dau cu 10 lei kilogramul. Sunt foarte gustosi, dar se culeg tare greu“, spune batrâna din Bijghir.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri