Temperaturile scazute din ultima perioada i-au izgonit pe comercianti din Piata Centrala. Cei ramasi la tarabe fac preturile. Astfel, un kilogram de ardei gras a ajuns sa coste 9 (90.000) lei, iar cel de varza

2 (20.000) lei. Saracia cumparatorilor a determinat luarea unor masuri nemaiintalnite: varza se vinde cu jumatatea, iar castravetii cu bucata.

Pe zi ce trece, Piata Centrala se goleste. Tot mai putini comercianti aleg sa ramana in frig pentru a-si vinde marfa. Tarabele aproape goale, parcarea comerciala fara comercianti si produsele putine au condus la o crestere fara precedent a preturilor. Astfel, kilogramul de varza a ajuns sa coste 2 (20.000) de lei, cel de vinete 5 (50.000) lei, iar gutuile 4,5 (45.000) lei. “Cum putem noi cumpara varza pentru pus la murat, se intreba retoric Ileana Saftiuc, cumparator. Pai, ma costa peste 500.000 de lei sa pun un butoi de varza la murat. Niciodata nu au fost preturile atat de mari&#8221. Oricat ai colinda printre tarabe, preturile sunt aceleasi. Nici macar concurenta facuta cu 1.000 de lei in plus sau minus nu exista. Comerciantii justifica preturile prin costul ridicat al transportului si, nu in ultimul rand, al existentei de zi cu zi. &#8222Viata este scumpa, declara Mioara Pop, comerciant. Din ce vindem trebuie sa platim transportul, taraba si trebuie sa traim si noi. De aceea preturile sunt atat de mari&#8221. Preturile mari si saracia au condus la metode ingenioase de vanzare a marfii. Varza se vinde la jumatate de capatana… &#8222Sunt oameni care vin si cumpara jumatate dintr-o capatana, povesteste Mioara Pop. Face si omul o salata&#8221. Daca varza poate fi degustata macar intr-o salata, nu acelasi lucru se poate spune despre alte legume. Astfel, rosiile costa 5 (50.000) de lei, iar ardeii 9 (90.000) de lei. Marfa autohtona a ajuns sa fie mult mai scumpa decat citricele din Turcia sau Grecia, iar salata de legume a devenit un lux pe care foarte putini si-l pot permite. Saracia a atins cote maxime: castravetii murati se vand la bucata: 0,5 (5.000)

de lei un castravete.

Scris de Iulia CUCU

Alte articole