Artistul Sorin Zlat a fost propus pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Bacău, ca o recunoaștere a activității sale.
La vârsta de 13 ani, în urma câștigării Olimpiadei Naționale de Muzică, Sorin Zlat a debutat ca solist alături de orchestra Filarmonicii din Bacău.

În anul 2009, absolvind Universitatca de Muzică “George Enescu” din Iaşi, a început să experimenteze muzică de jazz. Mai întâi ca autodidact, a studiat piese ale artiştilor care au avut o influență majoră asupra stilului de jazz. Acesta a fost momentul în care Sorin a hotărât să își urmeze pasiunea ca orchestrator şi compozitor și a continuat să își perfecţioneze abilitălile tehnice absolvind în anul 2011 Masterul la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Ca tânăr student în programul de master, Sorin a fost remarcat pentru talentul său de a îmbina stilul de jazz cu cel al muzicii latine, pop și clasice.

În scurt timp a dezvoltat un repertoriu conținând compoziții proprii și standarde de jazz reorchestrate în stilul sau unic, care i-a câștigat recunoaşterea instantanee pe scena jazzului. În 2009 a obținut Marele Premiu în cadrul Competiţiei Internaționale de Jazz pentru Studenți care a avut loc în Târgu Mureş, urmat în 2010 de Marele Premiu în cadrul Concursului Internațional de Jazz de la Sibiu.

Din acest punct, cariera sa a continuat ascensiunea, deţînând în prezent peste 20 de premii naţionale și intemaţionale printre care menţionam: Marele Premiu, Concursul de Jazz Europa Fest (2011), Premiul pentru Cea Mai Bună Trupa și cel Mai Bun Solist, Concursul de Jazz din Spania, Getxo (2011), Premiul pentru cea Mai Bună Trupă, Concursul Internațional de Jazz “Johnny Răducanu” (2013), Marele Premiu și Premiul Publicului, Concursul Intenațional de Jazz, Monaco (2013), Marele Premiu la Festivalul de jazz de la Montreux (2014).

Succesul său a atins una dintre culmile cele mai înalte în primăvară anului 2015 când a reprezentat România în cadrul Competiţiei Intemationale de Piano Jazz care s-a desfășurat în Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii. Aceasta este o competiţie cu o tradiţie de peste 30 ani. Din peste 500 de aplicanți la nivel mondial, doar cinci finaliști au fost selectaţi. Sorin a câștigat Marele Premiu fiind primul pianist de origine română care a realizat acest lucru. Talentul său a continuat să fie recunoscut cu câștigarea Premiului Muzicianul Anului în cadrul Galei de Jazz din București pentru doi ani consecutivi (2014, 2015), precum și a Premiului pentru întreaga carieră internaţională acordat de către Institutul Cultural Român în anul 2017 în cadrul Galei de Jazz organizată de Fundaţia Muzza. Ceremonia de premiere este programată pentru data de 31 ianuarie.