14 iunie 2024
ActualitatePetiție pentru salvarea Stejarului lui Cuza din Bacău

Petiție pentru salvarea Stejarului lui Cuza din Bacău

Un proiect imobiliar care a fost respins de cel puțin trei ori în ultimii trei ani se află din nou în faza de consultare publică. Acest proiect amenință existența Stejarului lui Cuza din Bacău, un simbol istoric și natural deosebit pentru orașul și comunitatea locală.

“Cu toate că în ultimul timp a fost promulgată o nouă lege, Legea Arborilor Remarcabili nr. 97/2023, care ar impune responsabilități clare pentru protecția acestor arbori, Primăria Bacău nu a făcut încă pași semnificativi pentru a proteja aceste resurse naturale valoroase. Legea stipulează că unitățile administrativ-teritoriale au obligația de a inventaria arborii remarcabili din intravilanul localităților, conform Articolului 7, alineatul (2)”, se arată în petiția lansată pe Internet.

“Cu termenul limită pentru transmiterea observațiilor publicului fixat la data de 24 septembrie 2023, este evident că preocupările comunității referitoare la această problemă continuă să persiste. Este important de menționat că nu există informații actualizate cu privire la noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) asociat proiectului, deoarece nu s-au publicat actualizări pe website-ul Primăriei din anul 2021”, se mai arată în petiție.Stejarul lui Cuza și alți arbori remarcabili din Bacău reprezintă o parte semnificativă a patrimoniului natural al orașului și trebuie protejați pentru generațiile viitoare.

“Dat fiind faptul că stejarul face parte dintr-un ansamblu de patru arbori istorici, am făcut demersurile necesare atât primăriei Bacău, Agenția pentru Protecția Mediului Bacău, cât și Academiei Române pentru a-l proteja. Primăria poate obliga investitorul să asigure protecția stejarului, există norme legale în acest sens. De partea cealaltă, prin memoriul pe care l-am adresat Academiei, am cerut ca stejarul să fie înscris în Registrul Monumentelor Naturii, îndeplinind trei criterii din lista ICAS de identificare a arborilor monument: cel istoric, este asociat cu vizita lui Al I Cuza în Bacău, la 1859, cel al dimensiunii și cel al vârstei”, anunța deputatul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu pe vremea când era doar candidat la Primăria Bacău.spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri