Deputatul independent Daniel Oajdea a lansat petitia “Semneaza pentru excluderea magistratilor care fac abuzuri” prin care se doreste ca cetatenii sa isi exprime pozitia fata de posibilitatea tragerii la raspundere a magistratilor care fac abuzuri in dosare, scrie luju.ro. Daniel Oajdea sustine ca se impune ca judecatorii si procurorii care au trimis oameni nevinovati dupa gratii sa fie pedepsiti pentru savârsirea infractiunii de privare de libertate.

Petitia deputatului precede un alt demers – propunerea de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in sensul introducerii unor noi articole in care sa se stipuleze ca abuzurile in exercitarea profesiei pot atrage sanctiuni dintre cele mai grave.

“Am propus modificarea Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor, care prevede ca magistratul care isi indeplineste atributiile cu rea-credinta, grava neglijenta sau nu respecta deciziile CCR sa fie exclus din magistratura. De asemenea, conform proiectului, toate actele incheiate de cei gasiti vinovati (ulterior savârsirii uneia dintre aceste abateri) vor fi nule de drept si vor fi obligati sa restituie toate drepturile salariale incasate ulterior savârsirii abaterilor. (…)

PUBLICITATE

Judecatorii sau procurorii din cauza carora oameni nevinovati fac inchisoare trebuie sa fie pedepsiti intocmai ca pentru savârsirea infractiunii de privare de libertate. (…) Acest proiect va fi aprobat daca noi vom exprima public dorinta ca cei vinovati sa raspunda asa cum raspund toti cetatenii tarii”, spune parlamentarul in sustinerea petitiei.

Petitia poate fi votata aici: http://www.petitieonline.com/magistratii_trebuie_sa_fie_exclusi_pentru_abuzuri

Propunerea de modificare a Legii nr. 303/2004 prevede ca “statul este obligat sa se indrepte cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savârsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”. De asemenea, se doreste ca termenul de prescriptie a dreptului la actiune sa fie de cinci ani pentru cazurile in care persoana vatamata a suferit pierderi materiale si de opt ani pentru cazurile in care persoana vatamata a fost privata de libertate.

Condamnati pe nedrept

In judetul Bacau exista cel putin patru cazuri de eroare judiciara dovedita. Cel mai cunoscut este al lui Vasile Tataru, condamnat pentru uciderea profesorului de matematica Gheorghe Cernat (din Grigoreni) si achitat dupa un proces de sapte ani. Vasile Tataru a deschis, in 2014, actiune in instanta impotriva statului român si a cerut despagubiri materiale de 63.718 lei si 1.000.000 lei daune morale pentru cei aproape trei ani petrecuti dupa gratii. Insa, Tribunalul Bacau i-a respins cererea, considerând ca s-a prescris dreptul acestuia de a cere despagubiri. Barbatul mai are o sansa in apel.

Vasile S. a reusit, dupa 9 ani de procese, sa obtina o hotarâre de achitare. Barbatul vrea acum ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere si cere statului despagubiri morale si materiale. Pentru abuzurile instantelor, a depus si plângere la CEDO. Vasile S. (45 de ani), din Podu Turcului, avea grad de capitan in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau când a fost acuzat si trimis in judecata pentru purtare abuziva, impreuna cu un coleg. Cei doi au fost condamnati la plata unei amenzi penale de câte 2.000 lei. Condamnarea l-a lasat pe Vasile S. fara loc de munca si fara grad militar. Din acest motiv, barbatul a deschis actiune impotriva statului român, prin care cere daune morale de 1.080.000 euro si daune materiale de 50.000 lei.

Un alt bacauan, condamnat pe nedrept, intr-un dosar de tâlharie, si tinut in arest timp de un an si opt luni, a fost achitat dupa 20 de ani de procese. Gheorghe H. (65 ani) cere instantei obligarea statului la plata sumei de 2 milioane euro, drept daune morale si materiale.

Despagubiri pentru erori judiciare au mai fost cerute in 2012 de catre Mures Cârlan, condamnat si inchis pe nedrept timp de un an. Condamnat la 5 ani de inchisoare pentru tâlharie, urmarit international si inchis in perioada 2008 – 2009, barbatul a fost achitat dupa ce a dovedit cu acte ca la data faptei nu se afla in tara. Mures Cârlan a fost condamnat dintr-o eroare a anchetatorilor, o coincidenta de nume si adresa, si a cerut despagubiri morale de 500.000 euro. Curtea de Apel Bacau a stabilit, insa, valoarea daunelor morale la 20.000 euro.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Sunt adevărate catastrofe in instanțele băcăuane. Niște magistrați lipsiți de rațiune ,care pronunta sentințe fără sa studieze dosarul cauzei lezând direct participanții intr- un proces prejudiciind-i moral si material. Nu- i interesează si nici nu- si pun întrebarea câți bani cheltuiesc părțile intr- un proces. Eu am cheltuit 10.000 € , am plătit un expert judiciar care timp de doi ani a tergiversat procesul pentr ca, apoi, intr- o zi judecătoarea sa anuleze întreg dosarul fixând un termen de 15 zile pentru recurs la judecătorie trimițând 3 citații pentru îndreptarea hotărâri judecătorești. Cum este posibil sa anulezi tot si sa nu te pronunți.Asemenea angajați ar trebui sa simtă aceste abuzuri despăgubind integral părțile care au pierdut si timp si bani cu procesul iar statul sa acorde persoanelor prejudiciate despăgubiri morale.Domnule neepurate , Va susțin in demersul Dvs

  2. Cred ca ar trebui sa votam cit mai multe persoane acest proiect de lege.Avem si noi nevoie de justitiari drepti si cinstiti.Este timpul ca cineva sa faca si romanului dreptate.
    Pentru sume de nimic statul ne executa si nici macar nu avem unde depune o petitie ,cum a fost situatia de acum citiva ani cu “CASA DE ASIGURARI DE SANATATE” CIND ORICE SUMA DE BANI AFLATA IN BANCI era impozitata cu5,5%.
    O alta aberatia a fost : sa contribui la plata asigurarilor chiar daca nu ai nici un venit.Un stat normal ti-ar fi dat ajutor social ,ca si cetatean sa poti supravetui ,nici de cum sa legifereze plata daca nu ai din ce.Ce sa faci?Daca nu ai venituri ,sa furi si sa platesti la stat….Si multe altele pe care nu avem cui le reclama…
    Acest proiect poate fi un prim pas!

  3. Abuzurile magistratilor din Bacau sunt nu multe ci foarte multe. Din pacate exista o cardasie intre DNA si unii judecatori care nu vor sa ,,deranjeze” DNA. PROBABIL CA AU MOTIVE FOARTE INTEMEIATE, sau le este frica de trecut sau poate de prezent!

LĂSAȚI UN MESAJ