Polițiștii au depistat două persoane care comercializau fără drept articole pirotehnice. Atenție, potrivit legii pot fi comercializate către populație doar articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, articole care pot fi folosite în siguranță de la distanțe mai mici de un metru!

La data de 3 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au acționat în municipiul Onești și comuna Dofteana, pentru creşterea siguranţei cetăţeanului prin prevenirea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la deţinerea, comercializarea, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

În cadrul acțiunii desfățurate polițiștii au depistat un tânăr de 28 de ani, din comuna Ștefan cel Mare, in timp ce oferea spre comercializare petarde si artificii.
Asupra lui a fost găsită cantitatea de 960 petarde, in valoare de 480 lei, care au fost ridicate în vederea cercetărilor.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

PUBLICITATE

De asemenea, a fost depistat de către polițiști un minor de 17 ani, care oferea spre comercializare o baterie de artificii cu 50 de focuri, în valoare de 350 lei.
Din cercetari a rezultat că minorul ar fi procurat artificiile din afara teritoriului României și le-ar fi introdus ilegal în tara in luna noiembrie 2015.
Bunurile au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuare de operațiuni fără drept cu articole pirotehnice și contrabandă.

Reamintim că în conformitate cu H.G. 1.102 din decembrie 2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, pot fi comercializate către populație doar articole pirotehnice din categoriile F1, P1 și T1, articole care pot fi folosite în siguranță de la distanțe mai mici de un metru.

Articolele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar cele din categoria P1 și T1 pot fi comercializate doar persoanelor de peste 18 ani.

Pentru a fi comercializate acestea trebuie să aibă înscrise pe ambalaj categoria din care fac parte, denumirea importatorului, instrucțiuni de folosire în limba română și termenul de valabilitate.

Comercializarea obiectelor pirotehnice persoanelor care nu au împlinit vârsta de 16 și respective 18 ani se sancționează cu amendă cuprinsă între 2000 și 3000 de lei și confiscarea obiectelor în cauză.

Reamintim faptul că efectuarea de operațiuni cu obiecte pirotehnice fără drept constituie infracțiune, potrivit Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ