20 mai 2024
ActualitatePeste jumătate dintre marii contribuabili nu s-au conectat la ANAF

* marile firme mai au răgaz o lună ca să-și conecteze dispozitivele fiscale la sistemul de monitorizare a Fiscului * cei care nu se vor încadra în acest termen riscă amenzi uriașe

Peste jumătate dintre marii contribuabili nu s-au conectat la ANAF

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), până în prezent, peste 611.500 de firme au instalate aparate de marcat electronice fiscale. Din acest total, cei mai mulți sunt contribuabili mici – 505.272, urmați de contribuabilii mijlocii – 53.791 și de marii contribuabili – 52.438. Potrivit reglementărilor legale, în acest an, toți contribuabii trebuie să conecteze aceste dispozitive la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale. Astfel, firmele încadrate în categoria marilor contribuabili au termen până la sfârșitul lunii viitoare să facă acest demers. În schimb, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici pot să-și conecteze casele de marcat până la data de 30 noiembrie 2021. În plus, operatorii economici care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1 decembrie 2021, trebuie să le conecteze la sistemul Fiscului imediat ce au fost instalate dispozitivele fiscale. În cazul aparatelor care nu pot fi conectate la internet, se transmite la Fisc o declarație până la 30 iunie 2021 (contribuabili mari), respectiv 30 noiembrie 2021 (contribuabili mijlocii și mici).

Conectarea caselor de marcat, doar către de specialiști

Din datele transmise de reprezentanții ANAF, doar 8.156 de contribuabili mici și-au conectat casele de marcat la sistemul de monitorizare fiscală, alături de 2.632 de contribuabili mijlocii și alți 20.502 de contribuabili mari. Comercianții trebuie să conecteze la sistemul ANAF dispozitivele fiscale cu ajutorul tehnicienilor specializați pentru a face această operațiune. Practic, aparatele fiscale sunt trecute, în general, de la regimul de funcționare cu profil 0 la regimul de funcționare cu profil 1.



Amenzi de până la 10.000 de lei

De reținut că operatorii economici care nu utilizează aparate de marcat electronice fiscale pot fi sancționați cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum şi confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activităţii. Măsura se ridică doar după ce comeciantul în culpă s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal şi a prezentat dovaza plății amenzii sau, după caz, a jumătate din cuantumul acesteia. „În plus, și operatorii economici care nu asigură conectarea la distanță a aparatelor de marcat, în termenele stabilite prin Ordinul președintelui ANAF, pot fi sancționați cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei”, au precizat reprezentanții ANAF.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri