În județul Bacău au fost organizate 635 de secții de votare, în care sunt așteptați să-și exprime opțiunea 600.372 de cetățeni.

Instituția Prefectului, care răspunde de organizarea, în teritoriu, a alegerilor pentru funcția de președinte al României, a făcut eforturi pentru ca totul să fie în ordine. În acest proces a colaborat cu Tribunalul Bacău, Direcția Județeană de Statistică și autoritățile locale.

Astfel, au fost organizate tragerea la sorți a judecătorilor din Biroul Electoral Județean (BEJ), completarea BEJ, comunicarea numărului alegătorilor și buletinelor de vot către BEC, asigurarea sediului BEJ, stabilirea locurilor de afișaj, instruirea președinților și membrilor secțiilor de votare. Ultima instruire a avut loc joi, 7 noiembrie, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”. Tot joi, președinții birourilor electorale din județ au afișat buletinul de vot la sediul secțiilor, iar până vineri cel târziu primarii vor întocmi și tipări listele electorale permanente. Pe 8 noiembrie, la ora 12, va începe votarea în străinătate, care va dura trei zile.

Urna specială, adusă pe bază de cerere

Cetățenii nedeplasabili pot vota în urna specială, dar pentru a beneficia de acest drept trebuie ca cel târziu pe 9 noiembrie să fie depusă o cerere la secția la care este arondat domiciliul său, spitalul ori centrul social în care este internat.
În țară, pe 9 noiembrie vor fi distribuite către secții buletinele de vot, listele electorale permanente, ștampilele de control și cele cu mențiunea „VOTAT”, formularele pentru listele suplimentare și alte materiale. Cu o zi înainte de ziua votării, președinții birourilor electorale vor lua măsuri pentru asigurarea oridinii și corectitudinii operațiunilor de votare, fixarea posturilor de pază în jurul clădirii, îndepărtarea materialelor electorale din secție și din vecinătate. Pe 10 noiembrie, la ora 6, vor fi verificate urnele, listele, ștampilele, buletinele de vot, va fi aplicată ștampila de control pe buletine și vor fi sigilate urnele.

La ora 7, secțiile se vor deschide și va începe votarea în cadrului primului scrutin, proces care se va încheia la ora 21.
Al doilea tur de scrutin va avea loc pe data de 24 noiembrie 2019 în țară, iar în străinătate pe 22, 23 și 24 noiembrie.


PUBLICITATE