26 aprilie 2024
ActualitatePeste 500.000 de retete in 10 luni / Bacauanii inghit tot mai...

Peste 500.000 de retete in 10 luni / Bacauanii inghit tot mai multe hapuri

De la luna la luna, nevoia de medicamente a bacauanilor creste. Cel putin asa reiese studiind bugetul pe care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) l-a alocat anul acesta farmaciilor cu care se afla in contract. Acesta a pornit de la 23 de miliarde de lei in primele luni ale lui 2005 si a ajuns la 34 de miliarde in luna decembrie. Cresterea de 11 miliarde nu pare sa acopere necesarul.

Desi conducerea CJAS prevede ca banii prevazuti pentru decembrie vor ajunge pana la finele lunii, Lucia Celmare, presedintele Colegiului Farmacistilor declara vineri ca farmaciile vor avea fonduri pentru a elibera medicamente gratuite si compensate, fara restrictie, cam pana pe data de 15.

De la inceputul anului si pana pe 30 octombrie, medicii de familie si cei specialisti aflati in relatie contractuala cu CJAS au scris 539.207 retete, iar valoarea acestora a fost de miliarde lei. CJAS a intocmit un top al medicilor luand in calcul numarul de retete date asiguratilor si valoarea lor.



Casa a renuntat la &#8222vanatoarea de vrajitoare&#8221

Pe primul loc, cu 1.388 de retete, in valoare de 25 miliarde lei se afla dr. Elena Luminita Popovici, “dar asta nu inseamna prescrieri nejustificate, dupa cum ne-a declarat Dan Stoica, director adjunct al CJAS. Dr. Popovici prescrie medicamente pentru hepatita B si C, iar costul acestora este foarte ridicat&#8221. Dupa ce a tinut primul loc in top timp de mai multi ani, dr. Carmen Covrig, medic psihiatru, a trecut pe locul doi, cu o valoare a prescriptiilor de 9,3 miliarde lei, dar cu un numar mult mai mare de retete decat campionul: 2.746. “Am observat o crestere semnificativa a numarului si costului retetelor ce vin de la medicii neurologi, a mai spus Dan Stoica. Se pare ca se prescriu foarte multe medicamente pentru circulatia sangelui. Foarte costisitor este si tratametul bolnavilor dupa transplantul de rinichi, asa ca in top se afla si nefrologii&#8221. Chiar pe locul trei este dr. Luminita Mihalache, nefrolog, cu 886 de retete costand 7,4 miliarde lei. Dintre medicii de familie, de departe conduce dr. Irina Mihaela Mereuta, cu 4.374 de retete in valoare de1,6 miliarde lei. “Dr. Mereuta scrie, intr-adevar, foarte multe retete, dar are pe lista si foarte multi asigurati cu boli cronice&#8221. In anii trecuti, medicii care s-au remarcat prin prescriere au fost sanctionati, pedepsele mergand de la avertisment la diminuarea venitului lor lunar cu diferite sume de bani. Conducerea CJAS a anuntat acum ca a intocmit acest clasament cu intentia de a evidentia consumul de medicamente, dar ca nu va porni o “vanatoare de vrajitoare&#8221. Intentia s-ar putea schimba insa daca verificarile pe care CJAS intentioneaza sa le faca la beneficiar, adica la asigurat, vor demonstra ca s-au scris retete fictive. In luna aceasta, 50.000 de asigurati din judetul Bacau vor primi scrisori din partea casei, in care li se vor prezenta cheltuielile CJAS in acest an pe toate tipurile de servicii medicale. Acesti asigurati vor fi verificati, dupa codul numeric personal, si se va vedea daca au primit sau nu serviciile medicale cu care apar inregistrati in baza de date a CJAS.

De doua ori mai multi bolnavi cu hepatita B si C

Cea mai mare felie din bugetul pentru medicamente compensate si gratuite o inghit bolile asa-numite cu regim special: hepatita cronica virala si ciroza hepatica, poliartrita reumatoida, bolile psihice si starile post-transplant. Daca la inceputul anului erau in tratament gratuit 87 de bolnavi cu hepatita cronica virala, dupa 10 luni numarul acestora se dublase. In 10 luni, CJAS a cheltuit cu tratamentul acestor bolnavi 31,2 miliarde lei, iar 35 de bolnavi sunt pe lista de asteptarepentru a avea acces la medicamente. Tratamentul celor 47 de bacauani care au suferit transplant de rinichi a costat 12,5 miliarde lei, iar cei 1.054de bolnavi psihic (cu epilepsie si Parkinson) au cosumat in 10 luni medicamente in valoare de 21 miliarde lei. Iar aceste cifre reprezinta doar tratamentul la domiciliu, fara a mai pune la socoteala cheltuielile cu spitalizarea acestor bolnavi.

Pentru anul 2006 se preconizeaza o restrangere a listelor cu medicamente compensate si gratuite, dar si o reducere a tipurilor de servicii de care vor beneficia in mod gratuit asiguratii sistemului de asigurari de sanatate.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri