3 octombrie 2023

Peste 3 tone de produse confiscate de la o fabrică de lapte

HomeActualitatePeste 3 tone de produse confiscate de la o fabrică de lapte

Peste 3 tone de produse confiscate de la o fabrică de lapte

Aproape 400 de comercianți și diverși producători din industria alimentară au fost vizitați, luna trecută, de inspectorii cu atribuții de control oficial în domeniul siguranței alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare Bacău.

Controalele au urmărit mai multe direcții, de la respectarea legalității privind autorizarea în a vederea funcționării, până la valorificarea în condiții de igienă alimentară a produselor destinate consumului uman (spații curate, manevrarea în deplină siguranță a alimentelor, lipsa dăunătorilor etc). Nu au scăpat de controale nici transporturile de animale, în aceste cazuri urmărindu-se bunăstarea viețuitoarelor pe timpul deplasărilor, inclusiv actualul context al înmulțirii cazurilor de pestă porcină.

Jegul din magazinele alimentare, sancționat cu zeci de mii de leiCum era de așteptat, în urma controalelor tematice de luna trecută, nu toate firmele verificate de inspectorii DSV erau în regulă. Astfel, urmare a deficiențelor constatate, inspectorii sanitari veterinari au fost nevoiți să aplice amenzi totalizând 36.900 de lei. Mai exact, au fost sancționate 2 supermarket-uri, 2 magazine alimentare și o fabrică procesare a laptelui. Potrivit DSV, în cazul celor două unități tip supermarket din Bacău, s-au identificat probleme ce țineau de igienă, atât la pavimente, cât și la rafturile de expunere și agregatele frigorifice, neconformități din cauza cărora firmele au fost amendate cu 1.200 de lei. În schimb, angajații a două magazine alimentare au fost surprinși de inspectorii DSV manipulând alimentele care urmau să ajungă pe mesele băcăuanilor, fără a purta echipament de lucru. În plus, și aici a fost depistată mizerie peste tot locul, iar în depozite marfa era păstrată contrar condițiilor cerute de producători (la temperaturi cu mult peste limita de îngheț sau de frig și împreună cu alte produse, incompatibile, existând riscul contaminării etc). În aceste condiții, cele două magazine alimentare au fost amendate cu 26.000 de lei.

Lactate no name

Controalele de luna trecută au mai scos la iveală neconformități grave și la o fabrică de procesare a laptelui. Aici, în depozitele fabricii, inspectorii sanitari veterinari au descoperit cantități uriașe de produse finite, respectiv brânză de vaci, brânză de burduf, unt, telemea, toate nefiind etichetate, deși urmau să ajungă pe rafturile comercianților. Astfel, un eventual client preocupat de riscurile de sănătate la care se poate supune în cazul alimentelor, nu ar fi putut să afle trasabilitatea produsului (nu putea determina locul unde a fost fabricat, componența exactă a alimentului, metoda de fabricație sau în ce condiții a fost transportat etc). În acest caz, agentul economic a fost sancționat cu o amendă în valoare de 12.000 de lei, iar, complementar, s-a dispus confiscarea și neutralizarea a 3.315 kg de diferite sortimente de produse lactate.
Florentin Radu

Alte titluri
Alte titluri

Trafic restricționat în zona Orizont. Primăria a uitat să anunțe din timp

Strada Pictor Andreescu din Bacău a fost închisă circulatiei...

Simpozionul Național „Vasile Pârvan”, sub semn aniversar

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele...

„Serile pianistice” la Centrul de Cultură „George Apostu”

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația...

Sărbătoare a sufletului și a spiritului la Bogdana

Editura și tipografia „Magic Print”, din Onești, au lansat,...

Ultimele știri